Expedities

Spannende alternatieve routes door Bergen op Zoom

De historische binnenstad van Bergen op Zoom zit vol verhalen die je ontdekt tijdens de expedities van PopMonument. Laat je onderdompelen in de eeuwenoude tradities van het kermisleven in deze stad én ontdek hoe het is om in de laatste oorlogsmaand, met een hopelijke bevrijding in zicht, te (overleven) in een bezette stad. De verhalen in een app brengen je naar een speciale setting dichtbij de gebeurtenis van toen. Expedities zijn vanaf 14 september gratis te lopen.

Lees blog #1 – loopt het water lukraak naar zee of maken we zelf een route?

Ontdek de kermistradities in Bergen op Zoom

Al in 1397 zwierden mensen in de zweefmolen door onze stad. Op de kermis gebeurde het, dé plek van plezier. Daar waar kermisexploitanten verhaal maakten, nieuwe attracties zich lieten zien en theatrale intermezzo’s klonken. In een route door de binnenstad van Bergen op Zoom ontdek je tijdens PopMonument de verhalen van de kermisfamilies, uitbaters van cafés en bewoners. Beleef in het kermismuseum in Stadspaleis Het Markiezenhof de eerste kermisacts en innovaties als stoom aangedreven bewegende attracties. Deze expeditie laat je onderdompelen in de eeuwenoude tradities van het kermisleven in deze stad.

Ontdek het leven in een bezette stad

Al wandelend door de smalle straatjes in Bergen op Zoom word je getuigen van het leven in een bezette stad. In de expeditie Slag om Schelde lukte het de Engelsen en Canadezen na een ongekend zwaar verzet uiteindelijk om Bergen op Zoom te bevrijden. De nog levende bewoners nemen je in korte video’s mee in hun verhaal van de laatste oorlogsmaand, met een hopelijke bevrijding in zicht. Op markante locaties vertellen zij hoe het is om te wonen en werken in een bezette stad. Deze route door de stad brengt je naar het Duitse hoofdkwartier in de Steenbergsestraat en langs de Burgemeester Marathonstraat waar twee Joodse families zijn weggevoerd. Een expeditie die verhalen van toen weer tot leven brengt.