Willem Jongeneelen tipt de Buitenvest

YIN YIN in Gemcast en Bob Uit Zuid in Jac Danst

Terug naar alle tips >>

We vragen bekende Bergenaren en/of vaste bezoekers van PopMonument naar hun favorieten op het affiche. Naar welk monument moet je écht gaan 10 september en welk optreden mag je niet missen? Muziekjournalist Willem Jongeneelen (OOR, Soundz, Jazzism) trapt deze rubriek af.

In slechts een paar jaar tijd is PopMonument in Bergen op Zoom uitgegroeid tot een van de leukste en meest veelzijdige festivals van West-Brabant en zijn verre omtrek. Het blijkt een gouden greep om de vele monumenten van die stad tijdens het Open Monumentenweekend te koppelen aan andere kunstvormen. Naast vaak heerlijk eigenwijze (pop)muziek op die speciale locaties komen er ook steeds meer dwarsverbanden met onder meer beeldende kunst, film, poëzie of excursies naar ander cultureel erfgoed binnen en buiten de stad. Een fraaiere manier om het cultureel bruisende Bergen op Zoom aan bezoekers van ook ver buiten de regio te tonen lijkt niet mogelijk.

Popmuziek op monumentale locaties. Het mes snijdt aan twee kanten. En qua locaties biedt de stad Bergen op Zoom tal van mogelijkheden. De editie van 2022 begin ik voor de verandering eens niet in de monumentale Kerk van de Heilige Maagd Maria-Tenhemelopneming op de Grote Markt, inmiddels beter bekend als Stadsschouwburg De Maagd. Daar vindt ook dit jaar het traditionele openingsconcert plaats, maar ik wandel alvast naar een plek ietsje verderop in de stad. Meer bepaald richting Meilust, net achter het Anton van Duinkerkenpark, want daar zijn twee nieuwe locaties aan PopMonument toegevoegd.

Een ervan is een prachtig oud bedrijfspand van metaalgieterij Gemcast op Buitenvest 60. Daarin wordt speciaal een podium geplaatst voor een van de meest bijzondere en meest swingende formaties van deze editie: YĪN YĪN. Die multiraciale band uit Maatstricht gaat daar vanaf 21.00 uur bewijzen waarom hun psychedelische funk vol oosterse patronen uit de 60’s en 70’s naadloos passen bij een festivalfeestje, want ook zijn er invloeden die zich in diezelfde muzikale periode voornamelijk in de disco afspeelden.

Koop je ticket voor PopMonument hier >>

Exact een uur eerder wordt het startschot van deze editie van PopMonument een aantal panden verderop gegeven, op Buitenvest 96, in Dansschool Jac Danst. Daar treedt Bob Uit Zuid op, Amsterdam-Zuid wel te verstaan. Bob dicht, rapt, is scherp en klinkt muzikaal als de zoon van The Beastie Boys, The Black Keys en Nico Dijkshoorn. Dat laatste is zelfs voor de burgerlijke stand waar. ‘Ik wil géén hit’, zingt Bob. Hij wil ook géén clip en heeft ook geen kookboek te promoten. Hij is wars van commercie, maar dat titelloze album Bob Uit Zuid is wel stiekem een van de grootste ontdekkingen van het popjaar 2022. Iedereen om 20.00 uur dus naar Jac Danst!