Willem Jongeneelen tipt Jimmy Diamond

In één van de monumentale kroegen van de stad

Terug naar alle tips >>

We vragen bekende Bergenaren en vaste bezoekers van PopMonument naar hun favorieten op het affiche. Welke performance mag je écht niet missen op 9 september of welk monument ga je bezoeken? Muziekjournalist Willem Jongeneelen (OOR, Soundz, Jazzism) tipt Jimmy Diamond.

PopMonument staat voor bijzondere popmuziek op bijzondere locaties. De stad Bergen op Zoom bezit veel prachtige monumenten en steeds opnieuw slaagt de organisatie van PopMonument er in het publiek kennis te laten maken met weer nieuwe schitterende eerder vaak verborgen plekken. Beklim bijvoorbeeld tijdens de Open Monumentendagen, of dus tijdens PopMonument, maar eens die smalle wenteltrap van de Peperbus, de toren van de Sint Gertrudiskerk op de Grote Markt. Wees op tijd, want het aantal mensen van de daar te bezoeken, momenteel gerestaureerde Torenkamer is beperkt.

Koop je ticket voor PopMonument hier >>

Wie het wat lager bij de grond wil houden, Bergen op Zoom bezit ook een groot aantal monumentale cafés. Een van de grootste maakt steevast onderdeel uit van PopMonument: Het Provoosthuis, in de Potterstraat, in het centrum van de stad. De muziek die daar te horen zal zijn is al minstens even bijzonder. Die is afkomstig van de band Jimmy Diamond, een band die vaak ingedeeld wordt in de categorieën rootsrock en americana. Misschien komt dat deels omdat de heren repeteren in de rust van het landelijk gelegen Lemele, in Overijssel. Vergis je niet, dit trio speelde al heel vaak hele grote festivals plat. Eerlijkheidshalve moet er dan wel bij gezegd worden dat ze dat dan doen als begeleiders van de sympathieke zanger Timothy Showalter, onder de naam Strand Of Oaks.

Het trio Jim Zwinselman, Ruud Gielen en Floris Poessé fungeert al een aantal jaren als de vaste Europese tourband van Strand Of Oaks. Op alle grote festivals en in de belangrijkste grote concertzalen in heel Europa. Op PopMonument staan de heren dus op een mooie zaterdagavond ‘gewoon’ in een fraai ‘piepklein’ café. Dat biedt de bezoekers van deze ontdekkingstocht een uitgelezen kans voor een intieme kennismaking met de heren.

Mijn eerste live ervaring met Jimmy Diamond (de troetelnaam die Showalter de frontman annex gitarist van de band gaf) deed ik op in de volle Antwerpse concertzaal De Roma. De groep mocht toen als hun eigen voorprogramma fungeren, want openen voor Strand Of Oaks. Iedereen in de zaal was direct overtuigd van de muzikale kwaliteiten van de bandleden in het algemeen, en het machtige gitaarspel van Zwinselman in het bijzonder. Dat ook hun eigen liedjes gehoord mogen worden bewijst het in Los Angeles opgenomen debuutalbum You Radiate, verschenen op het kwaliteitslabel Excelsior Recordings.

Dat album werd zeer goed ontvangen door de pers. Het repertoire openbaart zich ‘als een roadmap van nachten doorgebracht op verlaten parkeerplaatsen en eindeloze horizons najagen in zwartgeblakerde achterlanden’, zo was te lezen in een recensie. In de liedjes is Jimmy Diamond niet uit op snel scoren of effectbejag, ze bezitten altijd een nederige eerbied voor speciale momenten. De vlammende chemie tussen de bandleden is ongetwijfeld ook in Bergen op Zoom voldoende om na het optreden bedwelmd, maar een prachtige ervaring rijker, de tocht door die al even prachtige PopMonumentenstad te vervolgen.