Singer-songwriter Lisa Lukaszczyk vertaalt haar verhalen met haar band Luka naar eigenzinnige, dromerige pop. Eerlijk en persoonlijk, maar altijd herkenbaar en intrigerend. Geïnspireerd door artiesten als Lianne La Havas, Feist en Bon Iver stelt Luka een breed pallet aan geluiden tentoon. Dromerige electro-pop, folk, soul, van ruimtelijke soundscapes tot enerverende beats.

Speciaal voor PopMonument ontwikkelt Luka in samenwerking met danseres Yoko Haveman een unieke multidisciplinaire performance getiteld ‘Solastalgia‘.

“Solastalgia is een vorm van heimwee naar een verloren wereld. Het is een diepgeworteld gevoel dat voornamelijk in het lichaam wordt opgeslagen en tot de verbeelding spreekt. Dit thema vormt de rode draad in het nieuwe werk van Luka, en speciaal voor deze gelegenheid werkt ze het verder uit in combinatie met dans. Door middel van dans en muziek verkennen ze de de weg naar de omarming van verlies en een nieuwe toekomst.”

Lees het interview met Luka over deze performance >>

Over Luka
Als er iets is wat geboren artiesten onderscheidt van hen die alleen maar bekendheid nastreven, is het de bijna roekeloos te noemen drang naar creatieve vernieuwing. Het is niet de makkelijkste weg die zij kiezen, maar wel veruit de meest interessante en oprechte. Wie de carrière van Lisa Lukaszczyk bekijkt, kan niet anders dan concluderen dat zij zo’n authentiek talent is dat haar eigen muzikale universum aan het schapen is. Geboren in Kaapstad en wonend en werkend vanuit Rotterdam, timmert de singer-songwriter al geruime tijd onder de naam Luka aan de weg, wat uiteindelijk leidde tot de release van haar debuutalbum ‘First Steps of Letting Go’ in oktober 2020 via Snowstar Records. Lovende kritieken en 5 sterren recensie’s in de Nederlandse pers volgen optredens op Eurosonic Noorderslag 2021, Radio 2 & 3FM. In april 2023 bracht Luka haar EP ‘Director in the Dark’ uit. Vier liedjes waarin Luka een poging doet om grip te krijgen op het gevoel van tasten in het duister. Luka vat de EP samen: “De liedjes zijn geboren uit een gevoel van ontworteling. Dit lijkt misschien een eenzaam gevoel, maar er zit ook een kracht in; je mag kiezen waar je woont en wie er in jou woont. ‘Director in the Dark’ is gemaakt voor iedereen die zich hierin herkent.’’

Over Yoko Haveman
Yoko Haveman is een interdisciplinair performancekunstenaar, choreograaf en fotograaf. Ze werkte samen met gerenommeerde choreografen, theaterregisseurs, filmmakers, muzikanten en productiehuizen. Bijvoorbeeld De Dansers, Dansateliers, iET & Davide Bellotta en Zuhause Productions. Ze heeft een achtergrond in vechtsporten, fysiek theater en vloerwerk wat resoneert in haar werk dat zich vertaalt naar het podium en het scherm. Verder is Yoko door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) genomineerd voor de Jonge Zwaanprijs voor de meest indrukwekkende dansvoorstelling 2022.

Fotograaf Luka: Liz van den Akker

PopMonument Bergen op Zoom

PopMonument, het festival wat popmuziek verbindt met erfgoed, vindt dit jaar op zaterdag 9 september plaats in de mooiste monumenten van Bergen op Zoom. Programma Op het muziekprogramma staan: S10, RAMKOT, Naaz, Robin Kester, Noémie Wolfs, ILA, Loupe, Jimmy Diamond, Penny Roox, YoungRubbi, Liza Dries en Verdampt komen naar Bergen op Zoom. Speciaal voor PopMonument …

bekijk editie

Kleine Binnenplaats – Markiezenhof

Markiezenhof, Steenbergsestraat, Bergen op Zoom, Nederland