Interview met Lisa Lukaszczyk (Luka)

over haar bijzondere performance 'Solastalgia'

Luka is artist in residence tijdens PopMonument in 2023. Speciaal voor het festival ontwikkelt ze een multidisciplinaire performance getiteld ‘Solastalgia’ in samenwerking met danseres Yoko Haveman waarin ze haar spannende electro-pop verweeft in combinatie met dans. Deze unieke productie gaat in première tijdens PopMonument Bergen op Zoom op zaterdag 9 september op de Kleine Binnenplaats van het Markiezenhof.

We spreken Luka, alias Lisa Lukaszczyk, na de eerste repetities. Lees het interview onder.

PopMonument (PM): “Lisa, fijn je te spreken. Ik val direct met de deur in huis: wat ga je maken?”
Lisa: “Samen met danseres Yoko Haveman gaan we een performance maken waarin dans en klanken elkaar ontmoeten. ‘Solastalgia’ is het thema. Dat is een vorm van heimwee naar een verloren wereld. Het is een diepgeworteld gevoel dat voornamelijk in het lichaam wordt opgeslagen en tot de verbeelding spreekt. Zelf ben ik niet opgegroeid op mijn geboortegrond; ik kom uit Zuid-Afrika en ben in Nederland opgegroeid. Daar heb ik emoties bij die ik niet goed kan plaatsen. Wie ben je als je je thuisplek niet goed kent? Door te musiceren kom ik in contact met dit gevoel. Omdat die gevoelens voornamelijk fysiek voelbaar zijn en niet altijd in woorden te omlijsten zijn, leek het mij interessant om dit verder uit te werken met dans. Het wordt een performance waar we het non-dualistische verkennen en het niet-talige willen laten spreken.”

 

PM: “Je gaat dus werken met Yoko Haveman. Waarom wilde je graag met haar werken?”
Lisa: “Ik had Yoko Haveman al eerder zien spelen met De Dansers wat mij inspireerde. Ook heeft zij net als ik een gemixte identiteit en is geboren in Brazilië. Ik was nieuwsgierig naar herkenning in elkaars verhaal, wat me prikkelde om met haar iets te creëren. Tijdens ons eerste gesprek vonden we aansluiting op het thema en vonden we elkaar in de vloeibaarheid van identiteit. Vanuit de maatschappij staat dat vaak vast en wordt er in hokjes gedacht. Maar wat als je niet helemaal in een hokje past? In onze performance onderzoeken we wat er zou gebeuren als die grenzen vervagen.”

 

PM: “Je hebt ook een geschiedenis met Bergen op Zoom.”
Lisa: “Ik heb op het Roncalli (middelbare school, red.) gezeten en ben opgegroeid in een klein dorpje buiten Bergen op Zoom: Woensdrecht. Ik was toen ook al bezig met podiumkunsten. Zo deed ik aan klassiek ballet en zat ik op pianoles op het CKB. Ook heb ik uitvoeringen gedaan in Theater De Maagd en het Markiezenhof.”

PM: We gaan even een paar maanden terug toen we elkaar voor het eerst spraken. Waarom was je direct enthousiast om aan de slag te gaan?
Lisa: “Ik vind het altijd interessant om andere kunstenaars te betrekken bij een maakproces. Het biedt mij de kans om een onderwerp te verdiepen en verbreden. Werken met andere makers zorgt dat je in een constante stroom blijft van ideeën. Het leek mij interessant om te zien en horen hoe een andere kunstenaar reageert op mijn hersenspinsels en daar weer mee aan de slag gaat. Zo kan je een show ontwikkelen die meer context biedt aan je werk.”

 

PM: “Ben je al begonnen?”
Lisa: “De eerste ontmoetingen hebben plaatsgevonden. We laten ons inspireren door beelden, muziek en tekst die het thema in ons oproept. Wat heel leuk is aan deze speelvorm is dat  Joost en ik als muzikanten ook proberen los te komen van onze identiteit; van zowel onze plek op het podium als ons instrument. Tijdens de repetities doen we bewegingsoefeningen om te landen in het lichaam en gaan we het dialoog aan tussen beweging en muziek. Dat betekent ook dat sommige liedjes andere gedaantes zullen aannemen en dat we nieuwe muziekstukken schrijven die bepaalde associaties belichamen. Het zou goed kunnen dat Yoko zelf ook een instrument zal bespelen. We willen onze disciplines samen laten smelten en als een eenheid gezien worden.”

 

PM: “Zou het kunnen dat de performance die je ontwikkelt blijvend is?”
Lisa: “Mijn gevoel zegt nu van wel. Dit is hoe ik een show zou willen vormgeven; vanuit onderzoek iets creëren. Als popmuzikant zit je soms al snel tegen een bepaald plafond aan omdat liedjes vaak gekaderd zijn. Door andere makers erbij te betrekken kun je op verschillende manieren gevoel tot uiting brengen en daarmee een universeler verhaal te vertellen. Het is een maakvorm waar ik heel blij van word en dit is een unieke kans om hiermee te experimenteren.”

 

Luka: ‘Solastalgia’ gaat in première op zaterdag 9 september tijdens PopMonument in Bergen op Zoom op de Kleine Binnenplaats van het Markiezenhof. Tickets voor het festival zijn hier te koop.