Veere

Ontdek de verhalen achter alle locaties op vrijdag 15 juli in Veere, met medewerking van Erfgoed Zeeland!

Bekijk ook de plattegrond >>

Info & tickets

Grote Kerk Veere

Wist je dat je ze tot in Zierikzee kon horen? De grote klokken van de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw, oftewel de Grote Kerk in Veere? Nu kun je je het misschien nauwelijks voorstellen, maar in de 15e eeuw was het de realiteit. En het eerste rijksmonument van Nederland? Juist! Ook de Grote Kerk in Veere. En heb je weleens gehoord van een kerk die functioneert als overdekt voetbalveld? Vast niet! Maar naast, onder andere, militair hospitaal, markthal en noodopvangplek, was dit door de eeuwen heen ook een van de functies van de kerk.

Oudestraat 26, 4351 AV Veere

Kleine Kerk Veere

Waar stond de eerste Schotse protestantse kerk op het vasteland van Europa? Op deze vraag kun je vanaf nu antwoord geven: in Veere! De Kleine Kerk, die vele verschillende geloofsgemeenschappen heeft gehuisvest, maakt deel uit van de Grote Kerk. Na de reformatie, in de 16e eeuw, werd er een muur geplaatst waardoor het gigantische complex in tweeën werd gesplitst. Het oude driebeukige hallenkoor deed vanaf toen dienst als de Kleine Kerk, waar tussen 1613 en 1799 de eerste Schotse protestantse kirk op het Europese vasteland was te vinden.

Kapellestraat 27, 4351 AL Veere

Museum Veere – Beeldenzaal

Ken je ze? ‘De Heren en Vrouwen van Veere’? Ze zijn te vinden in de Beeldenzaal van Museum Veere. Deze in de vroege 16e eeuw vervaardigde beelden sierden vier eeuwen lang de gevel van het Veerse stadhuis. Dat ze bewaard zijn gebleven is erg bijzonder. Ooit typische versiering van stadhuizen in Noordwest-Europa zijn de beelden nu een unicum; er zijn amper beelden, laat staan hele groepen, uit deze tijd bewaard gebleven.

Kaai 25, 4351 AA Veere

Stadhuis – rechtbank

Zevensprong, zeskamp, vijfling… Woorden die je vast wel kent. Maar heb je ook gehoord van een vierschaar? Een vierschaar was een ruimte waarin recht werd gesproken door schout en schepenen, van de middeleeuwen tot het eind van de 18e eeuw. In de Vierschaar in het stadhuis van Veere kun je de sfeer van deze rechtbank nog proeven. De in het 15e-eeuwse gebouw gevestigde ruimte werd in 1699 vergroot. Samen met de historische voorwerpen die er nog te vinden zijn, is hij een stille getuige van de rijke geschiedenis van Veere.

Markt 5, 4351 AG Veere

Stadhuis – kelder

Het ligt aan de Markt, werd gebouwd in de 15e eeuw onder leiding van een bouwmeester (een ouderwets woord voor architect) uit Mechelen en is een prachtig voorbeeld van een gebouw in laatgotische stijl. Het stadhuis in Middelburg? Inderdaad, maar dit geldt ook voor het stadhuis in Veere! De twee gebouwen hebben veel overeenkomsten, maar als je het stadhuis in Veere nog nooit hebt bezocht is het zeker een aanrader. Benieuwd naar wat er zich bevindt op een plek waar normaal niemand komt? Grijp je kans en bezoek tijdens PopMonument de kelder van het gebouw van waaruit Veere en omstreken eeuwenlang werden bestuurd!

Markt 5, 4351 AG Veere