Middelburg

Ontdek de verhalen achter alle locaties op zaterdag 16 juli in Middelburg, met medewerking van Erfgoed Zeeland!

Bekijk ook de plattegrond >>

Poppodium De Spot

Kom binnen! Loop door de poort met daarboven het wapen van de schutterij, open de deuren met het geel, wit en rood van de oude Middelburgse stadsvlag, en treed binnen in jongerencentrum De Spot. Dit populaire poppodium maakt deel uit van het Schuttershofcomplex. De Schutterij van den Edelen Handboog, confrérie St. Sebastiaan, die nog steeds bestaat, was hier vanaf eind 16e, begin 17e eeuw, gevestigd. Ook toen al was dit een plek om ‘spijzen en dranken’ te nuttigen en te genieten van allerhande entertainment. Sommige dingen veranderen nooit!

Beddewijkstraat 15, 4331 LP Middelburg

Oostkerk

Memento mori, gedenk te sterven. Dat is wat de met botten en doodshoofden versierde buitenkant van de Oostkerk ons probeert te vertellen. Niet zo’n prettige boodschap, maar eigenlijk niet zo heel anders dan carpe diem, pluk de dag! Net als vele andere kerken in Nederland is de Oostkerk slachtoffer geworden van de ontkerkelijking. 350 jaar lang deed deze koepelkerk in barokstijl, die onder andere werd bekostigd door extra belasting op wijn en bier, dienst als protestantse kerk. Nu worden er vooral culturele events georganiseerd en brandt het licht in de koepel steeds weer ter nagedachtenis aan iemand anders.

Oostkerkplein 1, 4331 TL Middelburg

Zeeuwse Concertzaal

Dé plek voor een onvergetelijke akoestische ervaring in Middelburg? Dat is sinds jaar en dag de Zeeuwse Concertzaal! Luister er bijvoorbeeld naar de 5e Symfonie van Beethoven, dezelfde compositie als waarmee de concertzaal in 1896 werd ingewijd. Zoals het monumentale gebouwen betaamt, zit ook dit pand vol met verhalen die je misschien niet zozeer verwacht. Zo deed het tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst als opvanglocatie voor Belgische vluchtelingen en verbleven er later soldaten in.

Verwerijstraat 14, 4331 TC Middelburg

Muziekschool Zeeland

Vraag een willekeurige inwoner van Middelburg wat het leukste straatje van de stad is en de kans is groot dat het antwoord luidt: De Kuiperspoort! Het door 17e– en 18e-eeuwse pakhuizen geflankeerde straatje, bestraat met kinderkopjes, is dé perfecte plek voor een toffe foto. In enkele van deze pakhuizen bevindt zich de Zeeuwse Muziekschool. Het smalle straatje is vernoemd naar het kuipersgilde, dat hier in de 17e eeuw een gildekamer had. Het kuipersgilde in Middelburg maakte tonnen en vaten voor de VOC. In de archieven komen we het gilde voor het eerst tegen aan het eind van de 15e eeuw. De gilden werden eind 18e eeuw afgeschaft, maar dankzij de straatnaam van een van de mooiste stukjes van Middelburg, zullen we ze nooit vergeten.

Kuiperspoort 21, 4331 GS Middelburg

Engelse Kerk

Tapijtwerkplaats, herberg, soepkokerij, kraakwoning: allemaal functies die dit gebouw, dat tegenwoordig bekend staat als Stadsklooster Simpelhuys, heeft gehad. De kapel, met een rijke geschiedenis, werd aan het eind van de 15e eeuw gebouwd als onderdeel van het klooster van de Cellebroeders. De straat waarin dit gebouw zich bevindt, de Simpelhuisstraat, is vernoemd naar een van de functies die het gebouw ooit had, dat van Simpelhuis. Want naast het begraven van doden hadden de Cellebroeders ook andere taken, waaronder het verzorgen van krankzinnigen, ofwel ‘simpelen’. Een maatschappelijke functie heeft dit gebouw dus altijd wel gehad. Of het nou ging om ziekenverzorging, het voeden van hongerige monden of het huisvesten van een geloofsgemeente: de kapel is van alle markten thuis!

Simpelhuisstraat 10, 4331 PH Middelburg

Middelburgs Minitheater

‘Minitheater moet sluiten’, dat is wat je tegenkomt als je in de krochten van het internet op zoek gaat naar informatie over dit theater aan de Verwerijstraat. Gelukkig kwam het in 1986 niet zo ver en bestaat het Minitheater nog steeds. Als we iets verder teruggaan in de tijd staan de kranten bol van het nieuws over het gebouw waarin dit theater nu gevestigd is. Omdat school A, B, C en D leden onder plaatsgebrek werd in 1893 een nieuwe school gebouwd op het voormalige Oostkerkhof. Deze school was buitengewoon groot voor deze periode en bood plaats aan 600 leerlingen. Daarom werd er besloten de school op te splitsen in School H en School I, en werd er niet één, maar werden er twee schoolhoofden gezocht, want 600 kinderen in toom houden, dat kon niet worden overgelaten aan slechts één man! Naast het schoolgebouw werd ook een gymnastieklokaal gebouwd, dit is het gebouw waarin tegenwoordig het Minitheater is gevestigd.

Verwerijstraat 53, 4331 TB Middelburg

CBK Zeeland

Je kunt het zien vanaf het buitenplein van het gebouw waar nu het CBK in is gehuisvest: het Zeeuws Slavernijmonument. En dat is niet voor niets, want het gebouw waar het vlakbij staat was ooit een pakhuis van de Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC). De MCC werd in 1720 opgericht en maakte vele reizen naar West-Afrika om mensen te kopen en deze vervolgens tot slaaf te maken. Vanuit West-Afrika werden zij naar Zuid-Amerika gebracht om daar op plantages te werken. Van Zuid-Amerika voeren de schepen vol met handelswaren weer terug naar Zeeland. In 1814 werd slavernij verboden in Nederland, in 1822 verkocht de MCC het pakhuis aan de stad Middelburg en stopte ze met overzeese handel. Sindsdien heeft het pand onder andere dienstgedaan als waag (een gebouw waar goederen werden gewogen), militair opslagdepot, depot voor bodemvondsten en beeldhouw-werkplaats.

Balans 17, 4331 BL Middelburg

Zeeuws Archief

Tja, waar te beginnen? Het onderkomen waar het Zeeuws Archief haar schatten bewaart, is een geweldig voorbeeld van ‘where old meets new’. Het is gehuisvest in een 18e-eeuws stadspaleis en een modern gebouw uit 1999. Er valt van alles te ontdekken in en om het gebouw waar ook het archief van de Middelburgsche Commercie Compagnie wordt bewaard, een archief dat is opgenomen op de werelderfgoedlijst voor documenten. Heb je de tekst over Paaseiland bijvoorbeeld weleens gelezen? Die staat op de muur, naast de Brouwerijpoort van de Drie Tonnekens. Genoeg te ontdekken dus!

Hofplein 16, 4331 CK Middelburg

Stadhuis – Burgerzaal

Tegenwoordig lopen er studenten en professoren rond, maar dat was enkele eeuwen geleden wel anders: toen was dit het domein van het stadsbestuur. De burgerzaal is te vinden in het Stadhuis van Middelburg. Het werd gebouwd in de tweede helft van de 15e eeuw en is naar Vlaams voorbeeld overdadig gedecoreerd. Tijdens de stadsbrand op 17 mei 1940 brandde de binnenkant van het stadhuis helemaal uit. Talloze historische documenten en kunstobjecten gingen verloren. De buitenkant, inclusief gotische vensters, torentjes en beelden bleef gelukkig bewaard. En de toren? Die noemen we Malle Betje, want de klok in de stadhuistoren slaat altijd nét iets later dan die van de Lange Jan.

Lange Noordstraat 1, 4331 CB Middelburg

Kloostergangen

Op zoek naar een plek met Harry Potter vibes? Daarvoor hoef je niet ver te reizen! De Kloostergangen in het Abdijcomplex is waar je moet zijn. De geschiedenis van dit machtig mooie gebouw gaat terug tot het jaar 1123, toen aanhangers van de gregoriaanse hervormingsbeweging een klooster stichtten op Walcheren.  Al snel werd het overgenomen door de orde van de norbertijnen. Het was toen de enige abdij in Zeeland. Ondanks de grote schade die in de Tweede Wereldoorlog werd aangebracht, kun je vandaag de dag nog steeds sporen van de middeleeuwse abdij vinden in het complex. Door de eeuwen heen was de abdij het middelpunt van macht in Zeeland. Niet alleen op kerkelijk gebied, maar ook op bestuurlijk gebied. Er vonden rechtszaken plaats, edelen en bestuurders kwamen samen om de gewesten te besturen en hoge piefen verbleven in de woningen die er in de loop der jaren werden gebouwd. Ook nu zetelt het provinciaal bestuur nog in het complex. Het is ook het onderkomen van het Zeeuws Museum. Op het Abdijplein vinden festivals plaats en wordt er ringgereden, en Harry Potter fans kunnen hun hart ophalen bij een bezoek aan de romantische Kloostertuin.

Abdij (Plein), 4331 BK, Middelburg

Theaterproductiehuis Zeelandia

Studio Zeelandia bevindt zich in de twee monumentale panden, Hoogstraat 18 en 20, naast de in Hollandse renaissancestijl gebouwde Stadsschuur. Hoogstraat 20 heeft prachtige kerkramen, wat een vroegere religieuze functie verraadt. Maar toen ze gebouwd werden, eind 16e eeuw, kregen de panden waarschijnlijk beide een functie als woonhuis. Vermoedelijk stonden de huizen er al vóórdat de Hoogstraat zijn naam kreeg, in 1593. Kijk maar eens naar de jaarankers op het linker gebouw. In 1545 werd de straat voor het eerst aangelegd als opril (geen oprit!) naar de Varkensmarkt. Dus als je deze plek bezoekt, treed je in de voetstappen van de Middelburgers van 475 jaar geleden!

Hoogstraat 18, 4331 KR Middelburg

Kaffee ’t Hof

Als je nog nooit een biertje hebt gedronken in ’t Hof, dan heb je iets gemist! Het café is vernoemd naar Het Hof van Zeeland, het café dat in 1970 in het pand zat, en is een echte bruine kroeg. Toen aan het eind van de 16e eeuw de katholieke Spaansgezinden capituleerden, werd de abdij van zijn religieuze functie gestript. Vanaf toen werd het gewest Zeeland bestuurd vanuit de abdij en werd het complex het Hof van Zeeland genoemd. Wie weet werd het café uit 1970 daar wel naar vernoemd! Daarnaast is de naam van de straat waarin Kaffee ’t Hof gelegen is natuurlijk een verwijzing naar de handel in vlas. Zeeland is namelijk topproducent van dit moeilijk te telen gewas. Een echt Zeeuws café dus!

Vlasmarkt 20, 4331 PE Middelburg