Bergen op Zoom

Bergen op Zoom behoort tot één van de oudste steden van Nederland. De smalle straatjes, oude pleintjes en eigenzinnige monumenten vertellen het verhaal van een rijk en zeer bewogen verleden, dat al meer dan 800 jaar terug gaat. Een prachtig decor voor leuke winkels, cafeetjes, gezellige terrassen en restaurants. En erfgoed festival PopMonument! Ontdek de schitterende verhalen op een geheel eigenzinnige wijze achter alle locaties op zaterdag 10 september in Bergen op Zoom.

Koop tickets

Theater De Maagd

It’s showtime! Sla je bij het Oude Stadhuis rechtsaf dan stap je op een prachtige witte kerk af. Met het markante torentje was dit theater 180 jaar geleden een katholieke kerk. Binnen word je warm onthaald in ruimtes waar de zuilen, beschilderingen en glas-in-loodramen de sfeer bepalen. De combinatie met het moderne theater vormt een bijzonder podium voor muziek.

Grote Markt 32, 4611 NT Bergen op Zoom

Poppodium Gebouw-T

Langs het parkachtige Wilhelminaveld loop je in de richting van een voormalige manege die inmiddels is omgetoverd tot een eigentijds poppodium. Op deze ruige plek dringt muziek pas echt tot in je lijf door. Zoek een plaats in de zaal of stap de trap op naar het balkon en laat je meeslepen in de prachtige akoestiek van dit poppodium.

Wilhelminaveld 96, 4611 WJ Bergen op Zoom

Markiezenhof

Stap binnen in het fraaiste en oudste stadspaleis van Nederland én West-Europa. Dit laatgotische paleis is daarnaast ook museum, maar niet zomaar één. Hier beleef je het verleden, heden en de toekomst. Laat je verrassen door een wereld vol rijkdom dat in de laat 15e eeuw is gebouwd door de fameuze Mechelse bouwmeesters Anthonie en Rombout Keldermans. Dit was het woonpaleis van de markiezen en markiezinnen van Bergen op Zoom. Geniet van popconcerten terwijl je wegdroomt tussen al dat moois. Het concert tijdens PopMonument vindt plaats in de Hofzaal, waar menig Bergenaar in het huwelijk is getreden.

Steenbergsestraat 8, 4611 TE Bergen op Zoom

Gemcast

Nieuwe locatie alert! In deze oude metaalgieterij aan de Buitenvest leeft het verleden nog steeds. De restanten in Gemcast doen terug denken aan de tijd als gieterij. Voorheen heeft het ruwe pand ook een limonadefabriek gehuisvest. Wist je dat in het laboratorium van het pand het drankje Sisi is uitgevonden? Gemcast, vroeger ‘De Gietkroes’ genoemd in de volksmond is oorspronkelijk gebouwd voor wijnhandel Becht. Rond het jaar 1920. De wand met houten rekken is nog intact!

Buitenvest 60, 4614 AD Bergen op Zoom

Gevangenpoort

Onderweg naar de 14e eeuwse Lievevrouwepoort, wordt je omringt door schitterende monumenten. Kijk omhoog! De oudst bestaande stadspoort van Nederland is het kleinste monument op de route. Het is het nog zichtbare boegbeeld van de ooit zo geduchte vestingwerken van de stad Bergen op Zoom. Het was eeuwenlang de voornaamste toegangspoort van de volledig ommuurde vesting. Na aanleg van het havenkwartier ten westen van de poort kreeg het gebouw de functie van ‘Huis van Bewaring’ ofwel gevangenis. Mensen zaten hier vroeger dagen, maanden en soms zelf jaren gevangen. Van zowel de militaire geschiedenis als die van gevangenis zijn de sporen van het verleden nog zeer duidelijk zichtbaar.

Lievevrouwestraat 60, 4611 JL Bergen op Zoom

Jac. Danst

Nieuwe locatie alert! Wie heeft hier vroeger niet gedanst? De eerste echte oude liefde ontmoet. Of wellicht je huidige partner? Jac. Danst, voorheen dansschool Jac. van den Elshout is een dansschool met veel historie gevestigd in een industrieel pand aan de Buitenvest. Gevestigd in 1979 heeft deze schitterende locatie inmiddels vele gedaantewisselingen ondergaan en gasten gehuisvest. Echter altijd met liefde voor dans. Een danser in glas-in-loodraam en een danspaar op de smeedijzeren poort zijn slechts enkele van de herinneringen aan de vele dansscholen die hier eerder gevestigd zaten. Doe jij hier for old times sake weer een dansje tijdens PopMonument?

Buitenvest 96, 4614 AD Bergen op Zoom

La Pucelle

Wanneer je door het prachtige stadspaleis Het Markiezenhof wandelt loop je vanzelf richting Brasserie La Pucelle. Hier kom je voor een ondergrondse ervaring. Omdat de vesting Bergen op Zoom onneembaar lijkt voor de Fransen, krijgt de stad de bijnaam ‘La Pucelle’. Dit is De Maagd in het Frans. In 1747 lukt het de Fransen toch om Bergen op Zoom in te nemen. Na twee maanden valt op 16 september de vesting na een Franse stormaanval, die als een complete verrassing komt voor de bevelhebbers van de stad. Aan het einde van de negentiende eeuw werd de stad ontmanteld om plaats te maken voor industrie en stadsuitbreiding. Gedurende al deze eeuwen verloren vele bezoekers hun hart aan de stad en bleven er wonen. Dwaal af via de trap naar beneden en loop voorzichtig de kelder binnen. In deze bijzondere setting staat je een optreden te wachten.

Hofstraat 2, 4611 TJ Bergen op Zoom

Bibliotheek West-Brabant

Volg de geur van boeken richting de Bibliotheek. Hier komen verhalen tot leven in prachtige songteksten. De bieb is een plek waar je antwoorden kan vinden en jezelf verder kan ontwikkelen. In deze intieme setting worden al je zintuigen geprikkeld en beleef je een unieke ervaring. De Verhalenkamer is al zes jaar locatie van PopMonument en vele bijzondere optredens hebben hier al plaatsgevonden.

Ingang via Hofstraat (naast La Pucelle)

Provoosthuis

Volg je weg naar het Provoosthuis en stap binnen in een typisch bruine kroeg. Het Provoosthuis is natuurlijk dè plek voor een potje poolen in Bergen op Zoom en omstreken. Maar wist je dat het gebouw met de iconische stenen trap in 1783 gebouwd werd als gevangenis? Daarnaast was het ook de woning van de provoost, ook wel de militaire opzichter van de gevangenen. De Gevangenpoort was dus niet de enige plek in het centrum waar criminelen werden vastgezet. Tegenwoordig is het natuurlijk al jaar en dag the place to be voor een goed gesprek onder het genot van een van de vele speciaalbieren die Ellen en Roland schenken. Laat je aan de bar verrassen door de volle kaart en kom rocken in een ongelofelijk goede ambiance.

Potterstraat 36, 4611 NJ Bergen op Zoom

Café de Kaai

Nieuwe locatie alert! Een café openen tijdens COVID-19, daar heb je echt lef voor nodig. En dat hadden eigenaren Niek en Nancy. De Kaai bestond voor die tijd al maar in 2019 besloot de toenmalig eigenaar ermee te stoppen. Het café werd helemaal veranderd tot een roadhouse bar, enkel de naam bleef hetzelfde. De Kaai zit in een van de mooiste straatjes van Bergen op Zoom, op steenworp afstand van Gebouw-T.

Dubbelstraat 2, 4611 GK Bergen op Zoom

Hof van Asselbergs – de Verborgen Vesting

Nieuwe locatie alert! Wist jij dat er onder het nog vrij nieuwe Hof van Asselbergs een vestingkelder ligt? Dit werd ontdekt tijdens de bouw van het Hof van Asselbergs in 2017. Verschillende overleggen met eigenaar woningcorporatie Stadlander, de Nederlandse Bouw unie en de gemeente Bergen op Zoom maakten dat uiteindelijk de vestingkelder onderdeel is van een nieuwbouwproject dat in 2019 werd opgeleverd. Tijdens PopMonument kun je deze Verborgen Vesting op een wel heel bijzondere manier ontdekken. Ga op stap met de Bergse stadsgidsen om de bijzondere details van dit unieke vestingrelict te bekijken. De traptoren, een ondergronds gangenstelsel en een kruitbunker wachten op jou.

Start voor De Maagd, Grote Markt 32, 4611 NT Bergen op Zoom