Bestuur PopMonument betreurt commotie over gemeentelijke subsidie

dinsdag 4 augustus

Vorige week is het besluit van het college van Bergen op Zoom om PopMonument een subsidie te verlenen voor een coronaproof editie openbaar gemaakt. Dit heeft gezorgd voor veel commotie bij de Bergse politiek en media. Het bestuur van PopMonument betreurt de ophef die is ontstaan.

Cultureel visitekaartje

PopMonument is meer dan een muziekfestival. Het biedt de bezoekers een culturele ontdekkingsreis door Bergen op Zoom. Bezoekers van het festival worden uitgenodigd om de rijke geschiedenis van de stad te ontdekken, vooraf en tijdens het festival met een muzikale route door de stad. Storytelling wordt actief ingezet om bezoekers een verrassende ontdekkingsreis te bieden die leidt tot inspiratie, betrokkenheid en (her)waardering van lokaal erfgoed. Erfgoed wordt zo toegankelijk voor een breed en nieuw publiek. PopMonument is een cultureel visitekaartje dat ver buiten de Bergse regio reikt en is voorheen winnaar van de Brabantse erfgoedprijs.

Coronaproof editie

COVID-19 maakte een reguliere PopMonument editie helaas niet mogelijk. Daarom is een coronaproof editie opgezet met een vast aantal bezoekers per groep die langs deelnemende locaties gaat. Een dergelijke editie zorgt logischerwijs voor een lager aantal bezoekers. Het festival moet zich immers schikken naar de geldende corona-protocollen. Door provinciaal en landelijke fondsen wordt ons initiatief enorm toegejuicht. “Juist in deze tijd waarin cultuur- en evenementmakers het zeer zwaar hebben, is het van belang dat er activiteiten zijn voor de hele culturele keten: van de artiest, technici en horeca tot productiepersoneel en beveiliging”, meent Rik Peters, bestuursvoorzitter van PopMonument. Het festival wordt dit jaar landelijk ondersteund door Fonds Podiumkunsten en provinciaal door Impulsgelden via Kunstloc. Recent heeft ook het landelijke VSBfonds toegezegd deze speciale COVID-19 editie te supporten.

Anderzijds begrijpt het bestuur van PopMonument dat het besluit voor deze subsidie zorgt voor kritische vragen in een tijd waarin de gemeente moet bezuinigen. Daarom heeft het bestuur van stichting PopMonument besloten om 50% van de verleende subsidie terug te geven aan de gemeente. Deze beslissing is mogelijk geworden door de recente bijdrage vanuit het VSBfonds en omdat de capaciteit van het festival verhoogd kan worden door deelname van de Gertrudiskerk. Hierdoor hoeven we de gemeentelijke middelen minder te belasten.

Landelijke interesse

Afgelopen maandag werd bekend welke festivals landelijk vanaf 2021 vier jaar support krijgen vanuit Fonds Podiumkunsten. Nog geen 40% van de aanvragen werden gehonoreerd. Hierbij hoort helaas ook PopMonument. “Ontzettend jammer” zegt Rik Peters. “Deze subsidie zou ons voor de komende jaren mooi perspectief bieden. Er is gelukkig veel interesse bij andere grote fondsen op gebied van erfgoed en muziek waarmee we in gesprek zijn. Hierdoor zien wij de toekomst van PopMonument tòch positief in.”

PopMonument 2020 is op zaterdag 12 september. De eerste namen zijn bekend: REMY., Klangstof, Meskerem Mees en Eva van Pelt spelen op het festival. Daarnaast gaan artistiek curator Anne Leijdekkers en kunstenares Zoë d’Hont aan de slag met een buurtproject rond de Gertrudiskerk. Er zijn nog kaartjes te koop via www.popmonument.nl.