Open Monumenten Dag 2022

Wat is er op 10 en 11 september nog meer te doen en bezoeken?

Op zaterdag 10 september wordt het weekend geopend met de onthulling van de trap naar het carillon in de Martinuskerk. Deze trap is met vereende krachten op een ambachtelijke manier in elkaar gezet en maakt het nu mogelijk zonder gevaarlijke klauterijen het carillon te bezoeken. Op deze dag zullen de beiaardiers Janno den Engelsman en Toni Raats een vierhandig muziek stuk spelen. Wethouder Letty Demmers zal om 10.30 uur de traptoetreding onthullen. Ook op zondag in de kerk opengesteld

Op de begraafplaats aan de Mastendreef en dan met name het oude gedeelte is op 10 en  11 september een wandelroute langs gemeentelijke grafmonumenten mogelijk. Deze graven zijn bijzonder omdat ze ambachtelijk zijn vervaardigd of ware kunstwerken zijn. Daarnaast is ook de persoon die er ligt begraven een reden om op de grafsteen mee te geven wat het beroep was van de persoon. De route is in dit weekend met een gids te lopen maar het is ook mogelijk door middel van een QR code zelf de route te lopen en de informatie van de grafsteen te achterhalen. Wethouder Letty Demmers zal op 11 september om 13.00 uur de route officieel in gebruik nemen.

De Gertrudiskerk, de Maagd, het Markiezenhof, de Synagoge, de Gevangenpoort en het Stadhuis zijn als de beeldbepalende monumenten van de stad allemaal open en u wordt daar ontvangen door stadsgidsen.

Stadsrondwandelingen zijn mogelijk en te reserveren bij de Stadsgidsen Bergen op Zoom waarbij het ook mogelijk is een rondwandeling naar de Verborgen Vesting te boeken op 10 en 11 september in de middag. In morgen kunt u bij de SIDS een Archeologie tour naar de Verborgen Vesting boeken.

Op 10 september is ook de oude gieterij Gemcast aan de Buitenvest 60 open. U kunt daar worden rondgeleid waar naast restanten van de gieterij ook het laboratorium van de voorganger van de gieterij, een limonade fabriek nog aanwezig is.  Daarnaast zijn er enkelen kunstenaars actief.

De molen de Twee Vrienden in Borgvliet laat zaterdag zien hoe een molen ambachtelijk in elkaar steekt en hoe duurzaam er van de wind en de zon gebruik wordt gemaakt.  Het proces van meel naar pannenkoek is daar mee te maken en voor kinderen zijn er gratis pannenkoeken. Op het voorterrein bij de molen zorgt een draaiorgel voor muziek.

Oude oldtimers zijn te aanschouwen van 12.00 uur tot 15.00 uur op zaterdag op de achter binnenplaats van het Markiezenhof en er zullen koren optreden op de grote binnenplaats en de Franse tuin. Maar ook in de kerktuin van de Gertrudiskerk en de Synagoge.

De kapel van het Katrientje is op zaterdag open. Ter gelegenheid van OMD wordt een recent gerestaureerde gevelsteen van het tehuis uit 1631 tentoongesteld die een bijzondere geschiedenis heeft doorstaan.

De oude Joodse begraafplaats wordt voor het eerst tijdens OMD voor het publiek opengesteld. Deze begraafplaats is gelegen aan de Bergsebaan no 25.  Op de begraafplaats krijgt u een rondleiding van gidsen of u kunt zelf een kijkje nemen. Parkeren doet u bij de mountainbike route(voormalige Kragge) 150 meter verderop in de Bergsebaan, aangeraden wordt met de fiets te komen.

Halsteren is zaterdag en zondag een bolwerk van oude ambachten. Deze zijn te aanschouwen in en nabij het Heemhuis aan de Beeklaan 29a en ook het Glas en Loodatelier aan de Dorpsstraat 5. De Oude Begraafplaats Dorpsstraat 6, de Martinuskerk en de  Quirinuskerk zijn bezichtijgen. Er zijn in  het Heemhuis optredens van koren en toneelvereniging Ons kent ons.   Wie wil kan vanaf de Martinuskerk een rit meemaken met paard en wagen naar het Heemhuis.

Op Fort de Roovere is folkloristische schutterij de Borgerij Berghen op den Zoom actief op 10 september samen met de Bergse Batterij waarbij een tijdelijk kampement wordt opgezet en een strijdtoneel wordt opgevoerd.

Op het Ravelijn organiseert Schuttersgilde Sint Sebastiaan Bergen op Zoom en Borgvliet een Open Gilde Doe dag voor kinderen en volwassenen.

In de Engelsestraat wordt na het doorslaand succes van vorige jaar voor het monument Landt van Beloften het echte Franse Montmarte weer opgevoerd met schilders en muziek.

Op zondag 11 september kunt u genieten van een rondwandeling op het landgoed Vrederust waar u na ontvangst op het hoofdgebouw een wandeling maakt met een gids langs monumenten en langs een kleine foto expositie over het verleden van Vrederust.

Op 11 september kunt u op Fort de Roovere in de middag genieten van de muziek van Eendracht Maakt Macht(EMM). Dit gebeurt op de theater-uitkijktoren Pompejus.

Alle activiteiten zijn kosteloos te bezoeken en te boeken met uitzondering van PopMonument.