PopMonument Willemstad locaties

Er valt zoveel moois te ontdekken!

Koepelkerk

De Koepelkerk is de eerste in ons land die voor Protestantse eredienst werd gebouwd. De bouw van de kerk duurde 10 jaar en werd in 1607 voltooid. Prins Maurits speelde een grote rol, hij leverde een geldelijke bijdrage onder voorwaarde dat “de Kerke Willemstadt in eene ronde ofte achtkantige forme zal ende behoort gemaeckt te worden”. In de tweede wereldoorlog werd de kerk flink beschadigd. De restauratie was in 1950 bijna voltooid toen het gebouw werd geteisterd door een felle brand waarbij alleen de muren van de kerk overeind bleven. Geholpen door vele giften is de kerk herbouwd en nog steeds een stralend middelpunt van de stad.

 

Adres: Kerkring 19, 4797 AA Willemstad

Optredens van: Janne Schra, Bony King of Nowhere (solo)

Mauritshuis

In 1623 gaf Prins Maurits opdracht tot het bouwen van een Princehof. Toen de prins in 1625 overleed werd het de ambtswoning van de Gouverneur, het Gouvernement. Later heeft het gebouw diverse functies gehad, van militair hospitaal tot marechaussee kazerne, van postduivenstation tot stadhuis. Tegenwoordig is het Mauritshuis bezoekers/informatie centrum, vanwaar je Willemstad kan verkennen.

 

Adres: Hofstraat 1, 4797 AB Willemstad

Optredens van: Jonas Meersmans, Raoul Vignal, Bernard Hering

Mauritshuis – tent

Buiten het Mauritshuis wordt een festivaltent geplaatst waar dé headliner Iguana Death Cult het slotoptreden verzorgt. De band is ontstaan in Willemstad en beleeft dit jaar internationaal succes. Iguana Death Cult maakte veel indruk op het showcasefestival SXSW in Texas en tekende direct een platencontract bij één van de grootste Amerikaanse indielabels. Eerste optreden in de tent komt van indierockers TAPE TOY.

 

Adres: Hofstraat 1, 4797 AB Willemstad

Optredens van: Iguana Death Cult, TAPE TOY

Oude Raadhuis

Het oude raadhuis, dat ook als kerk werd gebruikt, is in 1587 in opdracht van Prins Maurits gebouwd. Onder de toren bevond zich de gevangenis van de stad. Ten tijde van oorlog werd het ook gebruikt voor opslag van munitie en graan. Aan de linkerzijde van het gebouw is een open pui met fraai stergewelf, de zogenaamde “roepstoel” die werd gebruikt voor het doen van afkondigingen. Het gebouw heeft tot eind 1973 dienst gedaan als gemeentehuis.

 

Adres: Raadhuisstraat 2, 4797 AX Willemstad

Optredens van: broeder Dieleman – 2 sets

Kruithuis

Het kruithuis is in 1811 gebouwd in opdracht van Napoleon.  Op 4 oktober 1811 was Napoleon in Willemstad om de vesting te inspecteren. De muren van het kruithuis zijn 2.85 meter dik en het dak is van een lichtere constructie, zodat bij eventueel ontploffing gevaar de omgeving beschermd bleef. Onder het gebouw is een waterbassin. In de tweede wereldoorlog diende het als schuilplaats voor de bevolking. Tegenwoordig is het clubhuis voor de scouts.

 

Adres: Molenpad 28, 4797 AH Willemstad

Optredens van: KIEFF, Neighbours Burning Neighbours

Vuurtoren

Al in 1696 brandde er een licht op het “vuyrbaeke” van Willemstad, ongeveer op de plaats waar ook nu het huidige baken staat. Rond 1740, na het dichtslibben van het Brielse gat, was de route via Hollandsdiep voor de steden Rotterdam en Dordrecht de belangrijkste verbinding naar zee. In de loop der jaren hebben er verschillende bakens gestaan, eerst van hout, later van ijzer en steen. De huidige toren is gebouwd in 1947 en heeft dienst gedaan tot 1989. Op 6 januari van dat jaar werd het licht van de Vuurtoren van Willemstad, vanwege “slechte zichtbaarheid”, voorgoed gedoofd.

 

Adres: Lantaarndijk 4, 4797 SP Willemstad

Optredens van: Eva van Pelt – doorlopend één-op-één concert

Voorstraat 63

De woonkamer in het monumentale pand aan de Voorstraat is speciaal voor PopMonument Willemstad eenmalig omgebouwd tot een intieme concertlocatie.

 

Adres: Voorstraat 63, 4797 BE Willemstad

Optredens van: Elly Kellner & Heather Bond