Gebouw-T

Gebouw-T is hét poppodium van Bergen op Zoom, gevestigd een prachtig 19e-eeuws pand. Maar waarom heet het eigenlijk ‘Gebouw-T’?

De eerste jaren

Het verhaal begint rond 1887-88. Op dat moment is Bergen op Zoom nog een garnizoensstad, vól met militairen. Gebouw-T maakte dan ook deel uit van een groot militair terrein, waar overigens vandaag nog verschillende gebouwen van te zien zijn! Voorbeelden hiervan zijn blokstallen en de voormalige Wilhelminakazerne, waar nu de muziekschool zit. De militairen en de legers die in deze gebouwen zaten zagen er overigens anders uit dan tegenwoordig. Zo was de cavalerie, oftewel soldaten te paard, érg belangrijk. Hier komt Gebouw-T (en de blokstallen) dan ook in beeld! De paarden moesten namelijk gehuisvest, gevoerd én getraind worden. De huisvesting gebeurde in de blokstallen, maar de actie was in Gebouw-T! Dit was namelijk een manege, waar de paarden werden getraind en klaargestoomd voor de cavalerie en het slagveld.

Pingpong

Pas in 1980, toen de manege al een tijdje weg was werd het pand omgetoverd voor een nieuwe functie. Het werd een sporthal. Hier vond je, onder andere, tafeltennisvereniging ‘Het Markiezaat’, de Jan van Glymes scoutinggroep en het kindervakantiespel.

Eindelijk!

In 2010 was het eindelijk zover, toen kwam de verbouwing der verbouwingen. Ditmaal tot het gebouw zoals we het nu kennen: Poppodium Gebouw-T. Hoewel de buitenkant grotendeels origineel bleef (op de grote uitbouw aan de voorkant na) is de binnenkant een heel ander verhaal. Deze is namelijk anderhalve meter uitgegraven en geheel opnieuw opgebouwd. Hierdoor ontstond er meer ruimte voor het poppodium en het Jongeren Ontmoetingscentrum (JOC),wat er ook is gevestigd. De ontwerpen hiervoor kwamen overigens van Versseput Architecten. Deze gaven het volledig nieuwe interieur een stoer en spartaans karakter, wat herinnert aan de militaire geschiedenis van het pand.

De Botte Hommel

Het poppodium zelf kwam overigens ook niet zomaar uit de lucht vallen. Dit vloeide namelijk voort uit het jongerencentrum ‘De Botte Hommel’. Een jongerecentrum waar de Bergse jeugd de nieuwste muziek van lokale bodem kon beluisteren. Wat begon in een noodgebouwtje aan de Rijtuigweg, een voormalig schoolgebouw, verhuisde het podium snel naar een volgende locatie. Dit omdat het oude gebouw zo slecht was dat er zelfs iemand door de vloer zou zijn gezakt! De volgende locatie werd Blokstal #3. Hier vloeide de muziek rijkelijk, totdat het ook hier moest stoppen. De muziek zou namelijk trillingen veroorzaken bij de panden ernaast. Een sluiting was dan ook onvermijdelijk. Maar waar deuren gesloten werden gingen andere deuren juist open: de deuren van Gebouw-T!

Waarom de ‘T’?

Nu de naam ‘Gebouw-T’. Deze komt uit de allereerste periode van het gebouw, de militaire periode. Het waren dan ook de militairen die het gebouw deze naam gaven. Gek genoeg had de ‘T’ geen specifieke betekenis. Het was namelijk gewoon gemakzucht van de militairen die het beestje een naam gaven. Hetzelfde geldt overigens ook voor de blokstallen (blokstallen 1, 2, enz.). Leuk feitje: Gebouw-T heette ooit Gebouw-Z! Het logo van Gebouw-T verwijst ook naar deze periode. Als je goed kijkt zie je namelijk in de halve cirkel rondom de T een hoefijzer terug. Een hoefijzer wat natuurlijk verwijst naar de paarden en de manege. Now you know!

 

Nóg meer weten over Gebouw-T? Kijk dan hier!

Foto’s door Corné de Weert en Etienne Homs