Het is niet altijd even makkelijk om een nieuw evenement in een stad te introduceren. Toch is het met PopMonument gelukt om een festival naar Willemstad te halen dat perfect past bij het decor van de stad. Dit festival biedt een podium voor muzikanten in monumentale panden. En laat Willemstad daar er nu net een hoop van hebben. Vol passie vertelt Hugo Snel waarom dit evenement zo uniek is voor de stad en daarover gaan we met hem in gesprek.

 

Als stadsgids is Hugo Snel nauw betrokken bij het evenement: “PopMonument blaast erfgoedlocaties nieuw leven in met muziek. Ik ken het festival uit Bergen op Zoom. Het is prachtig om te zien hoe ze hier muziek verbinden aan de oude monumenten. Willemstad kent ook flink wat oude monumenten en daarom is het zo leuk dat het festival nu ook naar onze stad komt. Als stadsgids weet ik over elk monument wel iets te vertellen en daar kan ik straks tijdens PopMonument een steentje bijdragen.”

 

Het doel van PopMonument is om een het jongere publiek te verbinden met bijzondere erfgoedlocaties. Met de unieke combinatie van popmuziek in oude monumenten is het de organisatie gelukt dit in Bergen op Zoom te bereiken. Hugo: “Ik hoop dat er ook in Willemstad vooral veel jongere mensen worden aangetrokken om dit evenement te ervaren. Dat zorgt toch weer voor een mooie verbinding met de eeuwenoude stad vol mooie plekken.” Het Mauritshuis is de startbasis van al de optredens. “Dit schitterende pand uit 1623 is in opdracht van Prins Maurits gebouwd. Het is nu een jachtslot. Vanaf hier starten ook de expedities.”

 

Naast een muzikale omlijsting vinden er verschillende expedities plaats. Hugo: “Tijdens PopMonument ben ik de expeditieleider. Ik begeleid mensen van het Mauritshuis naar andere locaties, waar onder het Oude Raadhuis waar Broeder Dieleman optreedt. Die band vind ik te gek. Ik heb ze ooit gezien tijdens een straatfestival in Overzande in Zeeland. Dat sprak me zo aan. Hij zingt in dialect. In Zeeuws-Vlaams. Je moet heel goed luisteren om het te kunnen verstaan, maar inmiddels na een aantal optredens kan ik het goed volgen. Hij zingt onder andere over de polders en kreken van Zeeuws-Vlaanderen. Die sfeer weet hij goed mee te namen naar zijn optredens.”

 

‘Na al die mooie stappen komen ze nu weer terug voor een optreden in Willemstad. Daar waar het ooit begonnen is. Dat vind ik bijzonder’

Maar dat is niet het enige optreden waar Hugo naar uitkijkt. “Wat ik ook heel leuk vind is de Iguana Death Cult. Dat zijn vier muzikanten die ooit in Willemstad zijn gestart. Inmiddels hebben ze een aantal Europese tours op hun naam staan met reizen van Rotterdam naar Parijs, Madrid, Portugal en Athene. Ze zijn onlangs naar het South by Southwest festival in Austin Texas waar ze een deal sloten met een Amerikaanse platenmaatschappij. Na al die mooie stappen komen ze nu weer terug voor een optreden in Willemstad. Daar waar het ooit begonnen is. Dat vind ik bijzonder.”

 

Tijdens PopMonument geniet je van bijzondere optredens op verrassende locaties. Wie zelf een expeditie wil doen kan de Augmented Reality app downloaden, die je meeneemt langs de mooie plekken van de stad waar je live acts kan bijwonen. Zo is er zelfs een privéconcert in de vuurtoren. Ook staan de deuren van twee huiskamers in de Voorstraat open voor zo’n 25 tot 30 bezoekers die hier kunnen genieten van singer songwriters. En ook in het Kruithuis op Bastion Utrecht is het decor van unieke optredens. Kortom, Willemstad is een uniek evenement rijker!

 

Tickets: www.popmonument.nl/willemstad