The Visual is een alternatieve formatie rondom het duo Anna van Rij (zang/gitaar) en Timon Persoon (synths/elektronica). De twee ontmoetten elkaar aan Conservatorium van Amsterdam. Buiten de lessen om schiepen ze op organische wijze een geheel eigen vocabulaire. Zo componeerde het duo denkbeeldige soundtracks voor bestaande filmscènes; Van Rij droeg de poëzie van Sylvia Plath voor over de  experimentele geluidsspinsels van Persoon. Ze deelden samen als het ware een afgebakend universum,  waarin vrije expressie – los van muziektheorie en kaders – het belangrijkste uitgaanspunt was.  

Na het succesvolle album Moments Of Being (2019) groeit The Visual verder vanuit het dromerige, donkere geluid waarmee de band hoge ogen gooide bij o.a. 3voor12 en het Britse NME. Op komende langspeler The Spirit Of Age klinkt de band grilliger en dynamischer, met sporadische uitspattingen die niet zouden misstaan op een plaat van Nick Cave of Wolf Alice. De sound laat evengoed meer warmte, sensualiteit en lichtheid binnen, wat je terughoort op de fonkelende eerste single ‘Waves’. “Het draait minder om het zelf en we hebben geprobeerd meer lichtheid te geven aan de wereld. Ik heb vanuit dat perspectief geschreven” aldus Van Rij. 

De live bezetting van The Visual is intussen ook nieuw: Van Rij en Persoon worden aangevuld door Django Trienes op gitaar en Christophe Claeys (Mark Lanegan, Balthazar) achter de drums.

PopMonument Veere/Middelburg

Na een succesvolle eerste editie van PopMonument in Veere landt het festival opnieuw in de Zeeuwse provincie met ditmaal Middelburg én Veere in de schijnwerpers. Op 15 juli (Veere) en 16 juli (Middelburg) neemt het festival de bezoeker mee op een muzikale reis in en langs monumentale gebouwen, met bijzondere acts, hedendaagse muziek, verhalen en …

bekijk editie

Zeeuws Archief

Zeeuws Archief, Hofplein, Middelburg, Nederland