Het monumentale gebouw van Anno 52 in Bergen op Zoom, in de volksmond beter bekend als ‘de oude V&D’, wordt van 31 augustus t/m 10 september een PopUpMuseum. Kunstenaars Olexandr Pinchuk en Annemarieke van Peppen nemen je mee in een audiovisuele beleving waarbij mensen over diens mentale grenzen zijn gestapt.

Door erfgoedfestival PopMonument is het momentele kunstenaarsduo in het kader van het thema Kloecke Vrouwen uitgedaagd om een zoektocht aan te gaan met de vraag: ‘wat maakt een vrouw sterk in deze tijd?’ Zij denken dat in het huidige tijdsbeeld de definitie van een sterke vrouw verwarrend en tegenstrijdig is. Sociale druk, maatschappelijke verwachtingen en culturele achtergrond maak het wellicht voor iedere vrouw een persoonlijke zoektocht.

Kwetsbaar, onwaardig, onderdrukking, perfectionisme, onmacht, oordeel, nutteloos, onzekerheid, afwijzen, diagnose. Krachtig, waardig, stimuleren, overgave, macht, begrip, zinvol, loslaten, acceptatie, vrijheid.

Met Soft Empowerment zijn zij niet op zoek gegaan naar die ene sterke vrouw, maar hebben zij onderzocht welke belemmeringen vrouwen ervaren om zich sterk te voelen. Al snel zijn ze erachter gekomen dat je om sterk te willen – of moeten – zijn, je moet stoppen met spelen met de buitenwereld. En in de basis spelen met jezelf. Neem jezelf waar. Hoor jezelf. Blijf dichtbij jezelf. Speel geen spelletjes waarin je jezelf verliest.

Bovendien zijn zij tot de conclusie gekomen dat de kunst om je sterk te kunnen voelen zich niet beperkt tot gender. Door middel van het uitsluiten van geslacht, zou het kunnen zijn dat het heilig huisje van de vrouw als zwak geslacht een licht schopje heeft gekregen en dat zij de sleutel in het slot hebben omgedraaid om de deur te openen naar de sterke mens.

Is een vrouw van het zwakke geslacht?

Wat maakt een mens sterk?

Wie bepaalt of je sterk bent?

Kun je een sterk mens typeren?

Wat is een sterk mens?

Durf jij te luisteren naar jouw eigen stem?

Dompel je onder in vrije, expressieve en veelal positieve beelden van een zeer divers scala aan mensen die uit hun comfortzone zijn gestapt. Laat je meevoeren door de installatie.

Van 31 augustus t/m 10 september 2023 is de tijdelijke expositie Soft Empowerment in het PopUpMuseum Pinchuck & Van Peppen te beleven en bewonderen op de begane grond van Anno 52 (Oude V&D), Stationsstraat 1, Bergen op Zoom. Open tijdens PopMonument tussen 19.00 en 23.00 uur.

Speciaal voor Soft Empowerment maakt Liza Dries het onderliggende muziekstuk. Tijdens PopMonument op 9 september zal ze deze muziek (en meer!) live vertolken. Ze speelt twee sets om 20.00 uur en 21.45 uur.

Over Liza Dries
Liza Dries is een Groningse, in Keulen gevestigde artiest en producer die zich oriënteert op de cross-overs van experimentele sounds en ethereal-popmuziek. Haar nummers verbeelden een wereld die veel zachter is dan in de werkelijkheid, waarbij intieme thema’s worden vervreemd door digitale, glitchy geluiden en stemvervormingen. In april 2021 bracht ze haar debuut-EP ‘Tegenkomer’ uit op Safe Space Records – een vijf tracks tellende release met eigenzinnige kijk op dream pop en Nederlandstalige teksten. Dit najaar volgt daarop EP ‘RL’, een synthetisch dagboek met invloeden van genres als elektronica, alternatieve R&B en Hyperpop.

PopMonument Bergen op Zoom

PopMonument, het festival wat popmuziek verbindt met erfgoed, vindt dit jaar op zaterdag 9 september plaats in de mooiste monumenten van Bergen op Zoom. Programma Op het muziekprogramma staan: S10, RAMKOT, Naaz, Robin Kester, Noémie Wolfs, ILA, Loupe, Jimmy Diamond, Penny Roox, YoungRubbi, Liza Dries en Verdampt komen naar Bergen op Zoom. Speciaal voor PopMonument …

bekijk editie

Anno 52

Stationsstraat 1, Bergen op Zoom, Nederland