Je mag stellen dat Bergen op Zoom dé Plek van Plezier is in de Lage Landen. Dat heeft de stad verdient door haar rijke geschiedenis. Al op de jaarmarkten rond 1300 was er vertier voor de kooplui en bezoekers. Wat niet vreemd is natuurlijk, want een goede koop moet gevierd worden. Zeker 600 jaar lang was het tweemaal per jaar prijs. Uit die jaarmarkten groeide ook, generatie na generatie, een kermistraditie. De kermisexploitanten bleven zelfs overwinteren in de stad. Hoeveel kermis kun je hebben?

En zo ook met Vastenavend, als de stad één groot Krabbegat wordt. Een explosie van leut en jolijt overmeestert de stad, zelfs tot de Gertrudiskerk toe. Welke stad durft zijn kerktoren een boerenkiel aan te laten trekken?

De geuzennaam La Pucelle van de onneembare vestigstad werd toch iets te hard geroepen. Eén keer is de vesting slechts veroverd na een lange belegering. Dat was voldoende om voortaan genoeg soldaten in de stad te hebben. Tot halverwege de 20e eeuw was de stad gevuld met militairen en dat hebben ze geweten. Van de talloze rozemarijntjes tot over de 100 cafés toe. De dames, die hun heerlijk geurende lichamen aanboden aan de naar vertier zoekende legereenheden, hadden hun kruid niet meer nodig toen de kazernes werden opgeheven. Maar het werd zeker niet stil in de stad. Veel minder cafés, maar nog zeker net zoveel activiteiten en evenementen. Loop maar mee…

Met de expeditie Plekken van Plezier nemen we jullie mee in een Augmented Reality route, waar je het verre en vroege verleden kunt ontdekken. Soms is de waarheid zo’n leugen en iets verder op is de fantasie te verwarren met de werkelijkheid.

Zaterdag 14 september: 11.00 – 17.00 & 19.00 – 22.00

Live optredens van Showtime en Milko’s kleinste circus

Gratis!

Je hebt hiervoor geen kaartje nodig!

Privé: PopMonument – Bergen op Zoom

Ontdek Bergen op Zoom op een manier zoals je de stad nog nooit gezien hebt tijdens PopMonument. Meer binnenkort!

bekijk editie

VVV Brabantse Wal

Steenbergsestraat 6, 4611 TE Bergen op Zoom, Nederland