Marloes Matthijssen is tekstschrijver in Middelburg en is geboren als Krab. De combinatie van erfgoed en popmuziek vindt zij een hele mooie. Daarom haalt zij wat herinneringen op aan de stad en geeft zij haar tips voor PopMonument Bergen op Zoom.

De ijzersterke PopMonument-formule verovert het zuiden en het westen. En daarna vast heel Nederland. Na Bergen op Zoom volgt in oktober Willemstad en volgend jaar misschien nog wel meer. Maar eerst is dus Bergen op Zoom aan de beurt, mijn geboortestad. Een oord met meer dan achthonderd monumenten, waarvan twintig erfgoedlocaties extra mogen shinen tijdens PopMonument. Berrege is een eigenzinnig oord van lekker eten, kunst en cultuur en fijne slenterstraatjes. Muzikale aanleg lijkt in het grondwater te zitten: bijna iedereen lijkt wel een instrument te bespelen. Of in ieder geval met Vastenavond, al is het maar een stel bekkens.

Bergen op Zoom kreeg stadsrechten aan het begin van de 13e eeuw. Dat is de eeuw van Marco Polo, het plunderen van Constantinopel en de veroveringen van Djengis Kahn. Als kind droomde ik vaak van een tijdmachine. En dan zou ik gewoon in Bergen op Zoom blijven, maar dan kijken hoe het was in de middeleeuwen. Om over de jaarmarkt te lopen, voor het stadhuis, op de Mar(k)t. Slenteren langs kooplui van over de hele wereld, de geur van specerijen in mijn neus.

Op het stadhuis staat met gouden letters Mille Periculis Supersum: duizend gevaren kom ik te boven. En het is een wonder dat Bergen op Zoom nog zoveel monumenten telt. De Spanjaarden, de Fransen, de Duitsers: zoveel oorlogen, zoveel bezetters en belegeraars. Download zeker de expeditie-app en beluister de aangrijpende verhalen van de Tweede Wereldoorlog. Vol angst en extase, uit de laatste dagen van de bezetting en de beslissende Slag om de Schelde. New Orleans Blues past daar gek genoeg prima bij. Want die is zowel juichend als weemoedig. Gebracht door de multi-instrumentalisten Verbaak & Van Bijnen, in dat mooie oude stadhuis.

De aftrap van PopMonument is al op vrijdagavond, in de ingenieus getransformeerde paardenstallen van Gebouw T. Kijk maar goed, er zit nog een hoefijzertje in het logo. Vrijdagavond hoor je de frisse Zeeuwse trots PEER (bekijk snel hun heerlijk morbide videoclip hier https://youtu.be/BEvqQEFQXEE). En daarna is het lekker ouderwets springen op hoofdact Magnapop. Uit Athens, Georgia. Met de stoernonchalante zang van Linda Hopper en de puntige, R.E.M. achtige gitaarpartijen van Ruthie Morris.

De tijdmachine van DIO staat geparkeerd in het Markiezenhof. Ergens te midden van de pronkzalen, de superdeluxe slaapkamers en de Franse tuin. De markiezen van Bergen op Zoom waren misschien best lomp en zeker famous. Maar dom kun je ze niet noemen. Aartsvader Jan met de Lippen had vijftig kinderen en was dus een aardige player. Via slim netwerken klom hij op tot de allerhoogste adel. En dat zie je, aan alle pracht en praal.  Er zullen in het Markiezenhof ook vast minstrelen, narren en acrobaten hebben rondgehuppeld. Die kunsten kunnen kinderen zelf ook leren, in één van de leuke circusworkshops.

Een van de leukste én oudste kroegen van Bergen is het Zwijnshoofd. Café en Vestzaktheater. Voor mij is die plek verbonden aan een specifieke geur en klank. Qua geur is het makkelijk: de stenen van het steegje naast het Zwijnshoofd zijn volgezogen met de geur van hamburgers en zoete gebakken uien. Een must-eat tijdens Vastenavond. En ik hoor ook meteen het mysterieuze Albatross van Fleetwood Mac, het lied waarmee poppentheater RobHetty altijd begon. Het is mooi dat die theaterfunctie weer bij het Zwijnshoofd hoort. En daarmee is het dus ook een mooie intieme plek voor Ian Siegal, die tot de absolute top van de Europese blues scene behoort. Met zijn typische gruizige stem en vertellende songs. Blues, maar ook richting Americana en classic rock. Absoluut niet missen, deze sympathieke Brit.

En de eerste én enige act van PopMonument die alleen staat in het blokkenschema op de zaterdag is Novastar. Met zijn kenmerkende stem, misschien wel de mooiste van heel Nederland. Hij komt solo, met massa’s mooie liedjes op zak. Net zo mooi als de plek waar hij staat: theater De Maagd. Een stoer wit gebouw met een sierlijk torentje. Bergen op Zoom deed er slechts dertig jaar over om een beslissing te nemen over een nieuw theater. De locatie werd de Heilige Maagdkerk. En je ziet binnen nog het glas in lood, de slanke pilaren en hopelijk ook die fraaie muurschilderingen op het achtertoneel. Alleen zichtbaar als alle decorstukken opgetakeld zijn, als de boel zonder extra opsmuk mag zijn en gewoon hartverscheurend mooi. Zoals de muziek van Novastar.

Popmuziek en erfgoed, samen. Intieme optredens die nog leuker worden door de bijzondere locaties. Stippel zelf een route uit en beleef mooie contrasten, waar je zomaar middenin mag stappen. Lekker dwalen door die mooie historische stad Bergen op Zoom, steeds weer een nieuwe act op een verrassende plek. Haal snel die laatste tickets voor een uniek muzikaal feestje.