Programma 2016

Gabriel Ríos

Locatie: De Maagd – Aanvang: 20:00 uur
Passe-partout

Deze Belg met wortels in Puerto Rico valt al lang niet meer te reduceren tot de hit Broad Daylight. Ríos is een kosmopoliet met een tomeloze creativiteit die zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Zijn laatste album This Maurauder’s Midnight schreef hij zoetjes aan gedurende een jarenlang verblijf in New York. Samen met celliste Amber Docters van Leeuwen en contrabassist Ruben Samama klimt hij dit najaar opnieuw diverse podia op.

Website Gabriel Rios

Indian Askin

Locatie: Provoosthuis – Aanvang: 23:00 uur
Passe-partout

Chino Ayala en de zijnen hebben het maar druk. De rockgroep tekende een platendeal met het grote Warner-label en tourde met de debuutplaat Sea of Ethanol al langs Pinkpop en Best Kept Secret. Het is de stijlvolle frontman gegund; na lang ploeteren is zijn band eindelijk tot volle wasdom gekomen. Indian Askin blaast het adagium van seks, drugs en rock ’n roll nieuw leven in, en daar is nog nooit iemand slechter van geworden.

Website Indian Askin

DAAN

Locatie: Poppodium Gebouw-T – Aanvang: 00:15 uur
Passe-partout

Gruizige gitaren, knettertrompetten en onbeschofte synths. De Vlaamse formatie DAAN zorgt voor het rafelige randje aan de programmering van PopMonument. De bekendste hit van DAAN, Swedish Designer Drugs, kun je meebrullen tijdens de afterparty van PopMonument in Gebouw-T. Het is alweer even geleden dat DAAN met iets nieuws naar buiten trad, maar het bestaande repertoire biedt ruim voldoende munitie voor een monumentale performance.

Website DAAN

FOES

Locatie: Bij Jansens – Aanvang: 22:30 uur
Vrij toegankelijk

Met FOES gooit Jannes van Kaam het eens over een andere boeg. De zanger/gitarist van Duke John  ruilt zijn plectrum in voor twee stokjes en geselt zijn drumkit met verve. Hij wordt bijgestaan door de charmante Melanie Kazemier. Het idee was aanvankelijk om rustige, licht vunzige deuntjes te schrijven. Dat plan mislukte jammerlijk toen Kazemier haar fuzzpedaal niet meer uitgeschakeld kreeg.

Foes op Facebook

Ides Moon

Locatie: Markiezenhof Kleine Binnenplaats – Aanvang: 23:00 uur
Passe-partout

Dat deze Belgen veel naar Radiohead hebben geluisterd is zonneklaar. Maar niet iedereen die zich door hen laat inspireren komt thuis met zulke meeslepende, oprechte indierock. De arrangementen worden vaak tot een minimum beperkt, wat de trefzekerheid van de nummers alleen maar ten goede komt. Eerder dit jaar verscheen de EP ‘With Strings’. Ook dat is een mooie analogie met Thom Yorke en co.

Ides Moon op Facebook

Ramona

Locatie: Oude Stadhuis – Aanvang: 21:15 + 22:30 uur
Passe-partout

Ramona Verkerk is singer/songwriter en de trotse aanvoerder van een nieuwe, geduchte all-female band – met leden uit onder meer Isbells en School Is Cool. Haar indiefolk is speels maar ingetogen, en haalt de mosterd net zo makkelijk bij CocoRosie als Feist. Grootste troef: de ronduit zalige meerstemmige zang met collega’s Naima, Hanne en Juno.

Eerie Wanda

Locatie: Hotel de Draak – Aanvang: 21:45 uur
Vrij toegankelijk

Marina Tadic speelde leentjebuur bij Lola Kite en Jacco Gardner om haar band samen te stellen. En net als laatstgenoemde wordt ook de psychedelische 1960’s pop van Eerie Wanda warm ontvangen in Amerika, waar de groep al enkele malen voor Allah-Las mocht openen. Terecht, want haar liedjes en stem zijn van een tijdloze schoonheid.

Eerie Wanda op Facebook

LAÏS

Locatie: Sint Gertrudiskerk – Aanvang: 21:00 + 22:45 uur
Passe-partout

De vergelijking met fantasyelfen is snel gemaakt. De drie Kalmthoutse dames van Laïs ogen niet alleen sprookjesachtig, hun zwierige folk maakt associaties los met fictieve Tolkien-werelden. Ze speelden al eens het publiek warm voor Sting en nemen je ook tijdens PopMonument mee naar hun betoverende universum.

Laïs op Facebook

DJ St. Paul

Locatie: Poppodium Gebouw-T – Aanvang: 01:30 uur
Vrij toegankelijk

DJ St. Paul (Paul Nederveen) mogen we gerust de 2ManyDJ’s van Nederland noemen. Pop, soul, dance, dubstep: zijn sets floepen alle kanten op. Hij gelooft niet in genres, zegt hij zelf. Deze Tivoli-rot zorgt tijdens PopMonument voor de laatste beats van de avond. Beulen tot je oorsmeer naar buiten kruipt.

DJ St. Paul op Facebook

Rudy Trouvé

Locatie: Synagoge – Aanvang: 21:45 + 23:30 uur
Passe-partout

Waar te beginnen, als het gaat om Rudy Trouvé? De levende legende en grote vriendelijke reus is onmiskenbaar één van de meest gewaardeerde artiesten uit de Belgische muziekscene. Hij begon ooit bij dEUS, speelde nog samen met DAAN in Dead Man Ray, maar richtte zich de voorbije jaren met name op solo-optredens rond het rijke repertoire van zijn platenlabel Heaven Hotel. Mijmerende gitaarliedjes vol kleine observaties, die niettemin groots zijn in hun eenvoud.

Rudy Trouvé op Facebook

Apneu

Locatie: Hotel de Draak – Aanvang: 23:15 uur
Vrij toegankelijk

Apneu is al jaren het ondergeschoven kindje van de Nederlandse indie, maar wie net zulke pakkende garagepopliedjes schrijft als dit Amsterdamse viertal mag zijn hand opsteken. Hun tongue-in-cheek optredens houden het midden tussen punkrock en boyband, en tekstueel gezien zijn kapsels en meisjes al wat de klok slaat.

Apneu op Facebook

St. Solaire

Locatie: ’t Locomotiefke – Aanvang: 22:00 uur
Vrij toegankelijk

Where The Wild Things Are. Motel Mozaique. Een afgeroomde Paradiso. De vriendelijke popheren van St. Solaire zetten zichzelf goed in de kijker. De leden van de jonge, Zuid-Hollandse formatie delen de liefde voor de melancholische tunes van Bon Iver en Radiohead. St. Solaire samengevat: gevoelige pop om heerlijk bij weg te soezen met je arm om je buurman of -vrouw heengeslagen.

St. Solaire op Facebook

Jeff Silvertrust

Locatie: De Saeck – Aanvang: 22:30 uur
Vrij toegankelijk

One-man-bands vind je in allerlei soorten en maten, maar Jeff Silvertrust is een verhaal apart. Deze charmante Amerikaanse trompettist speelde als huismuzikant in een jazzclub in San Francisco en nam met zijn eigen kwintet in New York platen op. Na vele omzwervingen kwam hij uiteindelijk in de Benelux terecht, om te besluiten dat hij naast trompet ook best piano, bas, drums en zangpartijen op zich kon nemen. Verwacht vergeten meezingers en vrolijke variaties.

Website Jeff Silvertrust

O, Kutjes

Locatie: Les Vedettes – Aanvang: 00:30 uur
Vrij toegankelijk

¥oni Loveless en Nãni Dustpuss zijn twee opmerkelijke dames die zingen over mannen en struggles. Kutnummers? Geenszins. Hoogstens een tikkeltje verwarrend. Zoals ze het zelf zeggen: O, Kutjes choqueert, verhit, is vies, vreemd, gevaarlijk, onschuldig en fakking lekker. Waar anders dan in café Les Vedettes komen deze twee rafelige kleinku(ns)tpoëten beter tot hun recht!

O, Kutjes op Facebook

Psychonaut – Nightbeards

Locatie: Die Twee – Aanvang: 21:30 uur
Vrij toegankelijk

Met trots kunnen we melden dat dit jaar ook de liefhebbers van het serieuze beukwerk aan hun trekken gaan komen. Psychonaut is één van de interessantste nieuwkomers uit Mechelen van de laatste tijd, door psychedelische rock te injecteren met loodzware doses stoner- en sludgemetal. Alsof je Pink Floyd, Black Sabbath en Tool zorgvuldig uitbeent en er worstjes van draait. Spoed je naar Die Twee alsof de Duivel je op de hielen zit.

Psychonaut op Facebook

Hypochristmutreefuzz – Nightbeards

Locatie: Die Twee – Aanvang: 23:30 uur
Vrij toegankelijk

Naast een geheim wapen voor doorgewinterde Scrabble-spelers, is Hypochristmutreefuzz de meest geflipte noiseband die Gent rijk is. Wie dit bonte gezelschap de voorbije maanden al eens live aan het werk zag weet: zien is geloven. Het vijftal rond zanger Ramses van den Eede (vorig jaar nog present met Teen Creeps) is een frontale aanval op uw zintuigen dankzij botsende grooves, een boormachine en een stem die uw beenderen doet ratelen van ongemak.

Hypochristmutreefuzz op Facebook

Malibu

Locatie: Don Camillo – Aanvang: 21:30 uur
Vrij toegankelijk

Malibu is een band die doet denken aan vergeelde vakantiefoto’s uit de jaren 60. Aan clips op TMF van rappers in een zwembad. Aan een Lamborghini die staat te verroesten in Tilburg-Noord. Nederlandstalige teksten over mensen met goede bedoelingen, professoren, slackers, wolven, hippies en zielepieten. Malibu mixt bravoure met een laathetlekkerlos-mentaliteit. Hang die hangmat op, sla je kokosnoot stuk en geef je over.

Malibu op Facebook

Jo Goes Hunting

Locatie: Markiezenhof Kleine Binnenplaats – Aanvang: 21:30 uur
Passe-partout

De voortekenen waren al goed: hij studeerde vorig jaar cum laude af op het conservatorium, en zijn broer speelt in De Staat. Maar de groep rondom multi-instrumentalist Jimmi Jo Hueting daadwerkelijk zien optreden, is het enige dat echt telt. Jo Goes Hunting is de sensatie van 2016, een trippende band die grossiert in analoge synths en dwarse ritmes. Voor fans van Menomena, TV On The Radio, kortom de meer weidse en avontuurlijke indiepop.

Jo Goes Hunting op Facebook

ZES

Locatie: Bibliotheek – Aanvang: 00:00 uur
Vrij toegankelijk

We hebben Joep Le Blanc aka ZES maar terug gevraagd. Wat konden we anders doen? Vorig jaar speelde de Eindhovense producer al in Gebouw-T, en in de tussentijd stond hij opnieuw op alle relevante elektronische festivals en bracht hij een prachtig nieuw album uit: Darkened. Daarop klinkt zijn future bass en alternatieve hiphop inderdaad donkerder dan ooit. Wat hij dit jaar tijdens zijn speciale set in de bibliotheek gaat doen blijft een goed bewaard geheim tot aanvang.

ZES op Facebook

Kevin Verwijmeren

Locatie: Bibliotheek – Aanvang: 22:45 uur
Vrij toegankelijk

Kevin Verwijmeren is een 24-jarige ambient/drone-artiest uit het zuiden des lands. Ook studeert hij natuurkunde in Delft. Hij bracht tot dusver twee platen uit; It’s The Colour Of A Cloud Covered Sky (2014) en The Wolf And The Wayfarer (enkele maanden geleden). Zijn tedere klanklandschappen zullen zeker in de smaak vallen bij liefhebbers van Coil, Tim Hecker en Pan American.

Kevin Verwijmeren op Facebook

Half Way Station

Locatie: Provoosthuis – Aanvang: 21:15 uur
Passe-partout

Half Way Station, vermoedelijk de beste én meest onderschatte band uit Rotterdam, laat zich gelukkig maar moeilijk in een hokje plaatsen. De wortels in americana en alt-country die het debuut uit 2012 zo kenmerkten zijn op het vorig jaar verschenen DODO grotendeels verdwenen, ten gunste van een mondain, groots indiepopgeluid. Live is Half Way Station betoverend en niet minder dan een must-see.

Half Way Station op Facebook

Seamus Cater

Locatie: Markiezenhof Stijlkamer 1 – Aanvang: 22:15 uur
Passe-partout

Seamus Cater werd geboren in ons favoriete graafschap Essex en groeide op met Britse folk. Dat hoor je weliswaar, maar de muziek die hij nu maakt kent vooral progressieve invloeden. Live speelt hij solo op een vintage concertina, zijn vocalen houden het midden tussen zang en spoken word. Fascinerende muziek die liefhebbers van de experimentele John Cale niet links moeten laten liggen!

Website Seamus Cater

Few Bits – TRIX stage

Locatie: De Schorre – Aanvang: 22:15
Vrij toegankelijk

Geen betere band om de Antwerpse avond af te sluiten dan Few Bits, die dit voorjaar het zalige album Big Sparks uitbracht. Daarop klinkt de groep rondom Karolien van Ransbeeck als het Vlaamse equivalent van Real Estate. Melancholische, sprankelende en ontwapenende liedjes waar je toen het zo regende, stiekem in je eentje op hebt gedanst.

Few Bits op Facebook

The LVE – TRIX stage

Locatie: De Schorre – Aanvang: 20:45 uur
Vrij toegankelijk

Het vroegere Lightning Vishwa Experience staat garant voor de betere indiepop. Als Wilco en The Beatles in 1969 samen een studio hadden gedeeld, dan zou er mogelijk iets zijn verschenen dat klinkt als het gelijknamige debuut van deze Antwerpse band. De elegante liedjes wentelen zich in treurnis maar houden de wanhoop op een armlengte afstand.

The LVE op Facebook

Mercy John

Locatie: Geheime locatie

De opvoeders van Mercy John vulden zijn fles met muzikanten als Tom Petty, Bruce Springsteen en Ryan Adams. Onvervalste americana is wat er uit de vingers en keel van deze Brabander komt. Mercy John zingt over liefde, trouw, spijt en wanhoop. Over de uithoeken van het leven, met andere woorden, begeleid met zuivere gitaarstreken en soms een mondharmonica. Dikke kans dat je ‘m al eens gehoord hebt. Mercy John is een graag gedraaide artiest op de Nederlandse radiozenders.

Mercy John op Facebook

Midas

Locatie: Gevangenpoort – Aanvang: 21:30 + 23:00 uur
Passe-partout

Een Amsterdamse conservatoriumstudent waarvan niemand solo al veel heeft kunnen horen. En dat is zeker ongelukkig te noemen, want Midas barst van het talent. Dat hebben meerdere festivals en venues inmiddels in de smiezen. Paradiso, Magneet Festival, De Parade: Midas zingt en gitaart stevig aan de weg. Wie hem beïnvloed hebben? Denk Neil Young, Steely Dan, Supertramp en Fleet Foxes.

Pavlove

Locatie: De Watertoren – Aanvang: 19:45 + 22:00 uur
Vrij toegankelijk

LET OP! Vertrek naar de locatie vind plaats vanaf de Grote Markt, een halfuur voor aanvang van het optreden

Oncontroleerbaar gedans. Verliefd worden. De tijd verliezen. Het zijn een paar bijeffecten die mogelijk ontstaan bij het luisteren naar Pavlove. De Vlaamse indieband met femme frontale Reina Rasti kneedt een soepel deeg van jazzy tunes, rock en melancholische zanglijnen. Dat vraagt om een optreden in intieme setting. De Watertoren leek ons daarom een puik plan.

Pavlove op Facebook

Henk & Melle

Locatie: De Wereld – Aanvang: 21:00 + 22:45 uur
Vrij toegankelijk

Zowel Henk Koorn als Melle de Boer heeft een meer dan nuttige bijdrage geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Henk bracht met zijn band Hallo Venray een aantal geweldige indierockplaten uit. Melle heeft met het debuut van Smutfish, Lawnmower Mind, volgens menigeen een van de beste Nederlandse rootsalbums ooit op zijn naam. De twee sloegen enkele jaren geleden de handen ineen voor een onderhoudend potje singer/songwriterpunk.

Henk & Melle op Facebook

Chuck Johnson

Locatie: Markiezenhof Cinematograaf – Aanvang: 22:15 uur
Passe-partout

Chuck Johnson is een Amerikaanse componist en gitarist uit Californië, die de afgelopen 20 jaar veel muziek schreef voor speelfilms, docu’s en tv-series. Wat betreft zijn solowerk heeft Chuck zich hoorbaar laten beïnvloeden door de stijl van de Amerikaanse primitieven. De aanduiding die hij zelf hanteert, minimalistische folk, zit er dus niet ver naast. Een zeer intiem optreden voor de happy few.

Chuck Johnson op Facebook

Expositie RSG ’t Rijks

Locatie: Blokstallen 3 – Aanvang: 20:00 uur
Vrij toegankelijk

Leerlingen van de vooropleiding Beeldende Kunst hebben een periode lang gewerkt aan een autonoom beeld met als uitgangspunt De Blokstallen in Bergen op Zoom. Ze hebben uitgebreid historisch en beeldend onderzoek gedaan naar de oorsprong en functionaliteit van de ruimte en zijn vervolgens in groepen aan het werk gegaan. Ook hebben de leerlingen een les gehad over storytelling en het prikkelen van zintuigen. De uitwerkingen van de groepen zijn te zien in de Blokstallen!