De Weerkamer

EXPEDITIE ‘DE WEERKAMER
Locatie: Blokstallen 3
Tijden: zaterdag (10:00 – 17:00 en 20:00 – 23:00) en zondag (12:00 – 17:00)
Gratis toegang

 

Ontdek het verhaal van de Bergse Weervisserij! In de video-installatie “De Weerkamer” vertellen vijf film- en videomakers op hun eigen manier het verhaal achter de visserij op het oostelijk gedeelte van de Oosterschelde, het landschap en de mensen achter de visserij. De video’s van Petra Kwaadgras, Luk Sponselee, Richard de Weert, Niels Duffhues en Jochem Baelus geven een intrigerend en poëtisch beeld van de afgesloten zeearm voor de kust van Bergen op Zoom.

Ieder vertelt op zijn of haar eigen manier het verhaal van de omgeving waar de weervisserij wordt beoefend. Soms in detail van de handeling, de weidsheid van het landschap in een dichtgeslibd estuarium, het omhoog halen van de netten, het spartelen van de vis of de eenzame visser met hengel op de rand van land en water.

In een cirkel staan 5 projectieschermen opgesteld, het publiek gaat de cirkel binnen en wordt 25 minuten ondergedompeld in een waterval van beelden en geluiden. We zien de 5 films op de 5 schermen tegelijkertijd, maar het geluid verschuift na iedere film. Deze verschuiving brengt nieuwe details naar boven, legt andere verbanden in beeld en geluid en geeft de kijker een andere visie op iedere film.

De Weerkamer is een project van Stichting PopMonument in samenwerking met Vereniging Behoud Weervisserij. Met medewerking van Kunstcollectief SynapsZ, Zwarte Vleugels en weervisser Jan van Dort. Idee en projectproductie door Stichting Zesde Kolonne Eindhoven.