PROGRAMMA

Maxi Jazz (Faithless)

Personal DJ-set
00:00 – 02:00 uur: Poppodium Gebouw-T

Max Jazz, de man achter Faithless en de hits ‘God is a DJ’ en ‘Insomnia’, is naast rapper en zanger ook DJ/producer met een vinylcollectie waar je u tegen zegt. In Gebouw-T draait hij ter afsluiting van PopMonument zijn favorieten uit 30 jaar dansmuziek. Reggae, soul, funk, hip-hop en ook een live vocal versie van Insomnia kun je zeker verwachten!

Ozark Henry

20:00 – 21:00 uur: De Maagd

De Belgische Ozark Henry kennen we onder andere van zijn fijne pareltjes ‘Sweet Instigator’ en ‘This One’s For You’. In maart 2017 bracht hij na vier jaar een nieuw album, ‘Us’, uit. Hetzelfde unieke stemgeluid, dezelfde fijne vibe, met nieuwe electropopaccenten. Niet voor niets schoot de eerste single ‘A Dream That Never Stops’ direct naar de top!

Website Ozark Henry

Tom McRae

21:15 – 22:00 uur: Vestzaktheater Het Zwijnshoofd

“Een engel die de melodieën van de duivel zingt”. Een mooiere omschrijving kun je niet hebben als singer-songwriter. Sombere teksten op wonderschone muziek, gekoppeld aan een intense voordracht is dan ook zijn handelsmerk. Geïnspireerd door artiesten als Bob Dylan, Nick Cave en Jeff Buckley verenigt de Engelse Tom McRae grote tegenstellingen in één persoon.

Website Tom McRae

J. Bernardt

23:15 – 00:15 uur: Markiezenhof (binnenplaats)

Dat de succesvolle Belgische band Balthazar meer is dan alleen Balthazar is inmiddels duidelijk. Naast Maarten Devoldere (Warhaus), is ook medefrontman Jinte Deprez een soloproject gestart, en wel onder de noemer J. Bernardt. Vergelijkingen met James Blake en Chet Faker worden niet onterecht gemaakt, als je hoort hoe zijn donkere stem wordt afgewisseld met synthesizers en dansbare ritmes. Aanrader!

Website J. Bernardt

Die Anarchistische Abendunterhaltung (DAAU)

21:15 – 22:15 uur: Markiezenhof (binnenplaats)

Onnavolgbare muziek, die je meeneemt naar een staat van extase naar ontroering en weer terug. Dat is DAAU, oftwel Die Anarchistische Abendunterhaltung. De Antwerpse band bestaat inmiddels 25 jaar en viert dat met het opnieuw uitbrengen van hun beste nummers, verzameld door niemand minder dan Rudy Trouvé. Met een ongewone bezetting van cello, viool, klarinet en accordeon zorgt DAAU voor intense liveshows met de attitude van een punkband.

Facebook Die Anarchistische Abendunterhaltung

Chantal Acda

23:00 – 00:00 uur: Sint Catharinakapel

Chantal Acda kun je kennen als zangeres van Isbells, Distance, Light & Sky, Sleepingdog, True Bypass en Marble Sounds. Onder haar eigen naam is ze minstens zo succesvol. Chantal Acda is een veelzijdige zangeres, eigenzinnig en zeer getalenteerd. Met haar breekbare geluid breekt ze wereldwijd harten. Haar derde album ‘Bounce Back’ ontving louter positieve recensies.

Website Chantal Acda

45ACIDBABIES

22:15 – 23:00 uur: Het Provoosthuis

Voor een beetje pit ga je naar 45ACIDBABIES! Deze jonge honden uit Utrecht zijn vuig, hard en ruig, en zetten met hun garage-electro-punkpop elk podium op stelten. Invloeden van Die Antwoord, Sleigh Bells en The Kills, probeer daar maar eens kaas van te maken. Zelf zien ze zich vooral als vier rellende pubers die het klaslokaal overnemen.

Facebook 45ACIDBABIES

Iguana Death Cult

20:30 – 21:15 uur: Het Provoosthuis

Iguana Death Cult heeft zich zijn eigen domein binnen de betonnen jungle van Rotterdam toegeëigend. De licht ontvlambare surfpunk en met zuur overgoten psychedelica van dit viertal schept chaos als een op hol geslagen horde bijen. Iguana Death Cult is hyperproductief, zodra je het nest met je stok port, vliegt en zoemt de muziek werkelijk alle kanten op.

Website Iguana Deatch Cult

Tiny Legs Tim

20:00 – 20:45 uur: Oude Stadhuis

Tiny Legs Tim brengt blues 2.0. Hij ontwikkelde op korte tijd een zeer persoonlijke stijl waarmee hij moeiteloos alle clichés overstijgt. Voor Tiny Legs Tim is de blues een filosofie, een levensvisie en vooral een louterende kracht. Zijn naam? Een knipoog naar zijn tengere gestalte en smalle benen: gevolg van vele chirurgische ingrepen en een jarenlange overlevingsstrijd. De basis van de blues.

Website Tiny Legs Tim

Wanthanee

20:45 – 21:15 / 21:30 – 22:00 uur: De Bibliotheek Het Markiezaat

De van oorsprong West-Vlaamse singer/songwriter Wanthanee is een groot talent in de dop. Op haar eerste single Only Shadows Remain trekt ze alle registers open; wat begint als een kampvuurtokkel ontaardt in schichtige triphopbeats. Ze won er logischerwijs De Nieuwe Lichting 2016 mee. Dat schept nogal wat verwachtingen voor haar debuut. Fans van London Grammar mogen dit niet missen!

Facebook Wanthanee

The Girl Who Cried Wolf

20:30 – 21:15 uur: Markiezenhof (Hofzaal)

Dit Vlaamse vijftal won twee jaar geleden de T-Strijd. Dat bleek bepaald geen loos alarm, want sindsdien heeft de groep een stevige live-reputatie opgebouwd. De hypnotiserende liedjes lopen over van melancholie en onheil, en de echo’s naar muzikale voorgangers als Portishead, PJ Harvey en Chelsea Wolfe zijn niet van de lucht.

Website The Girl Who Cried Wolf

Baby Galaxy

23:30 – 00:15 uur: Café Die Twee

Baby Galaxy is een band uit Maastricht die nogal luide, rafelige popmuziek speelt in de lijn van Sebadoh en Sonic Youth. Op plaat klinkt dat bij tijd en wijlen nogal dromerig en zwaarmoedig, maar op het podium komt het drietal pas echt goed los. Verwacht een vlijmscherpe set waarin onderkoelde agressie en zelfspot hoogtij vieren.

Info Baby Galaxy

Naive Set

22:30 – 23:15 uur: Café ’t Groene Paard

Naive Set maakt harmonieuze indiepop die even sober als sprankelend is. De Amsterdammers brachten sinds de oprichting in 2012 twee veelgeprezen albums uit die grossieren in klassieke gitaarliedjes á la Beatles, Modern Lovers en de vroege R.E.M. De derde plaat is intussen opgenomen in Londen en ziet begin 2018 het levenslicht.

Website Naive Set

Archont

21:15 – 22:00 uur: Café Die Twee

Zien is geloven: wie er vorig jaar bij was, werd door het atypische Archont volledig weggeblazen in de finale van de T-Strijd. Hun overrompelende live-show is amper te bevatten, en heeft nog het meest weg heeft van een ter plekke door Soulwax en Tool gebaarde bastaardzoon. Liefhebbers van het prog- en stonergenre gaan geheid aan hun trekken komen.

Facebook Archont

Jonas Meersmans

21:45 – 22:15 / 22:45 – 23:15 uur: Synagoge

Na jarenlang elektrisch te hebben gespeeld in groepsverband, legt Jonas Meersmans zich tegenwoordig toe op akoestisch fingerpicking. In de lijn van wijlen stergitarist John Fahey levert dat adembenemend mooie composities op, die even goed aansluiten bij de Mississippi als de Ganges en de Schelde. Onderwatermuziek op zijn best.

Facebook Jonas Meersmans

S.T. Cordell

22:45 – 23:30 uur: Poppodium Gebouw-T

De Eindhovense all-starband S.T. Cordell is terug! Verwacht keiharde beats, repeterende basloopjes, psychedelische vocalen, analoge samples en trippy synths. Voor iedereen die begin jaren ‘70 krautrockbands als Can en Neu! niet heeft zien spelen: trek je oude gympen aan en laat je ledematen de vrije loop.

Website S.T. Cordell

Marco Martens

19:45 – 20:15 / 21:00 – 21:30 uur: De Watertoren

Geboren Eindhovenaar Marco Martens is theatermaker, muzikant, rapper, maar eerst en vooral tekstschrijver. Zijn liedjes verhalen over het alledaagse leven van een dertiger met wie het allemaal net goed is afgelopen. Hij observeert graag en presenteert veelzeggende details als kleine schetsjes. Ruw en zonder opsmuk. Frits Spits is fan, zoveel is duidelijk.

Facebook Marco Martens

ZooN

22:45 – 23:30 uur: Hotel de Draak

Het uit Oss afkomstige ZooN staat garant voor gelaagde, donkere popmuziek met een flinke scheut americana en een rauwe groove. Het debuutalbum Deep klinkt als een nomadische reis door diverse muzikale landschappen. Drassige zwarte country en stevige rock vloeien naadloos over in slepende ballades met dampende invloeden uit stoner en psychedelica.

Website ZooN

Bounty Island

21:00 – 21:45 uur: Hotel de Draak

De zes leden van Bounty Island vonden elkaar als muzikale schatzoekers op een idyllisch onbewoond eiland. Die jacht hoor je ook terug in hun muziek, die vreemd maar toch bekend klinkt, en vermoedelijk nog het best te omschrijven valt als swingende psychedelische soul. Mac DeMarco meets Santana, inclusief sexy saxofoon.

Facebook Bounty Island

Celluloid Gurus

21:15 – 23:15 uur: Markiezenhof (grote binnenplaats)

Als het maar analoog is, gaan de Celluloid Gurus er mee aan de haal. Ron Koerts en Harry Winkelmolen vonden elkaar in hun gedeelde liefde voor ouderwetse surf, garage, en beat op vinyl. Dit bleek wonderwel mixbaar met hun collectie retro horror-, sci fi- en softporno op 8 millimeterfilm. Verwacht dus een spectaculair vintage totaalkunstwerk.

Website Celluloid Gurus

Vincent Slegers

21:45 – 22:30 uur: De Wereld

Ons aller rootsfanaten, opgelet! Vincent Slegers komt namelijk over uit Gent om te voorzien in onvervalste Mississippi Hill Country Blues. Als tiener ooit begonnen als navolger van Johnny Cash, is hij zich door de jaren heen gaan bekwamen in de meer rauwe, vintage stijl van oude blues-evangelisten als Blind Willie Johnson. Op zelf gefabriceerde gitaren, welteverstaan.

Website Vincent Slegers

Echo Beatty

22:15 – 23:00 uur: Markiezenhof (Hofzaal)

Noem de pop noir van deze groep een verkenningstocht langs psychedelische folk en donkere blues. De hypnotiserende stem van Annelies Van Dinter klinkt alsof die recht uit de bloedvaten van Beth Gibbons en PJ Harvey is getapt. Ongeëvenaard hoe Echo Beatty solo toch een enorm weids en spannend optreden weet weg te zetten.

Website Echo Beatty

Rosemary & Garlic

21:45 – 22:30 uur: Sint Gertrudiskerk

Het zou zomaar kunnen dat Rosemary & Garlic je niets zegt, maar je de muziek van dit indiefolktrio al eens eerder hoorde. Hun kleine, zuivere liedjes, met een hoofdrol voor cello en elektronica, doen het goed in menig afspeellijst op Spotify naast Bon Iver en Patrick Watson. In het najaar gaat de band grote zalen opwarmen voor Laura Gibson. Wij prijzen onszelf gelukkig dat PopMonument de aftrap vormt van die tour.

Website Rosemary & Garlic

Kubilay Kaya

00:30 – 01:30 uur: Les Vedettes

Niets zo moeilijk te vangen als de liefde, maar Kubilay Kaya waagt een poging met zijn nieuwe conceptalbum “Wanneer je er langer naar luistert, wordt het best mooi”. Zeven nummers, zeven vrouwen. De ene keer snoepend van de verboden vrucht, dan weer vastlopend op een ongrijpbare dromer, of de platonische liefde met een vriendin bezingend. Kubilay Kaya wordt op Popmonument live bijgestaan door Duke John.

Ray La Soul

23:30 – 00:00 / 02:00 – 03:00 uur: Poppodium Gebouw-T

Een DJ-set van de dancefloor shaker Ray La Soul uit ons eigen Bergen op Zoom! Zijn motto is “van disco tot techno, als er maar een groove in zit”. En dat zullen de bezoekers van PopMunument meemaken! Speciaal voor deze gelegenheid brengt hij een selectie van de fijnste disco-, deep-, en tech-house tunes mee!

Tin Fingers

22:00 – 22:45 uur: Tapperij De Kroon

Hoewel hun eerste EP nog maar net is verschenen, gaan Tin Fingers al jaren als een lopend vuurtje door de Antwerpse indiescene. Met een even vintage als futuristisch synthpopgeluid hebben ze nogal wat weg van MGMT en Temples, al liggen die invloeden er nergens te nadrukkelijk bovenop. Niet voor niets kreeg het vijftal in 2016 nog het predikaat van artist in residence bij Trix.

Facebook Tin Fingers

Wardrobe

00:00 – 00:45 uur: Tapperij De Kroon

Johan Verckist stond met zijn vorige formatie Shun Club al eens op PopMonument. Onder zijn nieuwe alias Wardrobe – de naam Johan was al bezet – zijn de liedjes wat introverter en weemoediger dan toen. Niemand minder dan Pascal Deweze zat tijdens de opnames achter de knoppen. Eens te meer hoor je de grote liefde voor de stemmige folkpop van Sparklehorse terug.

Facebook Wardrobe

Deadman Orchestra

21:15 – 21:40 / 22:40 – 23:00 uur: De Heerenkamer

Even stabiel als ontoerekeningsvatbaar, even minimalistisch als Bachiaans. Deadman Orchestra is een van de vele projecten van Youri van Uffelen. Hij brengt onder deze naam een harmonisch gevecht tussen fragiliteit en intensiteit, zich afspelend in het gebied tussen de gevoelige en de gebroken snaar. Een zoektocht die zich afspeelt in de schemerzone tussen gitaarcompositie, songwriter, improvisatie en elektronica. Bijna onbewust gespeelde gitaartokkels, abstracte loops, soms verrijkt met stem, voeren je mee in de soundtrack van een intrieste wereld.

Facebook Deadman Orchestra

Fable Dust

21:00 – 21:15 / 22:00 – 22:15 uur: De Heerenkamer

Een filmconcert van Fable Dust neemt je mee naar een traag voorbijtrekkende zwart-wit wereld die hypnotiseert, verstilling oproept en waarin (live)muziek en film- en beeldende kunst op een unieke manier verbonden worden. Achter Fable Dust gaat filmmaker, componist en gitarist Niels Duffhues schuil, die op bedachtzame wijze zijn filmische verlangen naar weidse landschappen, roadmovies en donkere romantiek in beeld en muziek vorm geeft.

Website Fable Dust

Nick LeBeat

22:15 – 22:35 / 23:35 – 00:00 uur: De Heerenkamer

Nick LeBeat is actief als DJ, producent en muzikant. In de laatste hoedanigheid heeft hij eind vorig jaar een plaat uitgebracht, die ergens het midden houdt tussen atmosferische triphop, dadaïstische geluidscollage en ambient-achtige soundscapes. Nick LeBeat brengt nummers van zijn plaat in nieuwe live mixen ondersteund door video aan het publiek van PopMonument.

Facebook Nick LeBeat

Slumberland

21:40 – 22:00/ 23:05 – 23:35 uur: De Heerenkamer

De Belgische Jochem Baelus heeft als muzikant en filmmaker ervaring met bands, film en theaterproducties, maar aan het einde van de lente van 2013 besloot hij dat het tijd was om aan zijn eigen debuutalbum te beginnen. Omringd door afval en zelfgebouwde instrumenten werkte hij drie weken lang in een oude, lege brouwerij. Met contactmicrofoons en gitaareffecten wekte hij een geheel nieuw klankspectrum op: repetitief en hypnotiserend worden laag op laag gelegd tot een ritmisch amalgaam van geluiden en boventonen.

Website Slumberland

Line-up PopMonument 2017 compleet!

Alle artiesten van PopMonument 2017 zijn bekend. Hierboven lees je er alles over. Houd onze website en social media in de gaten voor de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen!

Dit was het programma van PopMonument 2016:

APNEU || CHUCK JOHNSON || DAAN || DJ ST. PAUL || EERIE WANDA || FEW BITS || FOES || GABRIEL RIOS || HALF WAY STATION || HENK & MELLE || HYPOCHRISTMUTREEFUZZ || IDES MOON || INDIAN ASKIN || JEFF SILVERTRUST || JO GOES HUNTING || KEVIN VERWIJMEREN || LAÏS || MALIBU || MERCY JOHN || MIDAS || O, KUTJES || PAVLOVE || PSYCHONAUT || RAMONA || RUDY TROUVÉ || SEAMUS CATER || ST. SOLAIRE || THE LVE || ZES

Klik hier voor meer informatie over de acts van 2016